VELSEN - Door een bijzondere techniek sluipen er jungledieren over het podium bij de voorstelling De scheepsjongens van Bontekoe, te zien op zondag 5 maart in Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen. Videokunstenaar Wieger Steenhuis creëert voor de theaterbewerking van deze klassieker van Theatergroep De Jonge Honden
realtime video's en visuals. De beelden worden tijdens de voorstelling live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd, en op datzelfde moment geprojecteerd. Een techniek die op dit moment voornamelijk in de game industrie wordt gebruikt.

In de theatervoorstelling wordt het bekende jeugdverhaal waarin Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens meegaan op een VOC-schip verteld met de kennis van nu en een blik van deze tijd.

Beroemd boek bevraagd


Bijna een eeuw staat De Scheepsjongens van Bontekoe hoog in de Nederlandse jeugdboeken-ranglijst. De groeiende aandacht voor de onderbelichte keerzijden van dit deel van de Nederlandse geschiedenis voeden de urgentie om in de voorstelling een eigentijdse draai te geven aan dit avonturenboek. Door de ogen van de jonge cast en makers wordt dit verhaal, dat zich afspeelt in de koloniale tijd, bevraagd en opnieuw verteld.

Over de voorstelling


Drie vrienden gaan aan boord op het schip de Nieuw Hoorn. De bestemming is Oost-Indië. Onderweg vertellen oudere matrozen stoere verhalen over hoe het daar is. Maar als het schip midden op zee in brand vliegt en ze aanspoelen op een dichtbegroeid eiland, belanden de vrienden in een totaal ander avontuur dan ze van tevoren verwacht hadden. Tijdens hun zwerftocht door de wildernis van een onbekend eiland leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld. Hoe dieper ze het land intrekken, hoe meer ze zich afvragen waarom ze eigenlijk van huis zijn gegaan. Een voorstelling die vragen oproept over thema’s die nu spelen. Met welke vooroordelen voeren Nederlandse scheepsjongens naar het Oosten? En wat had Nederland überhaupt in Indonesië te zoeken?

Datum: Zondag 5 maart 2023
Aanvang: 13.30 uur

De kaartverkoop via deze ticketlink .


Voor meer informatie Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen: www.stadsschouwburgvelsen.nl