VELSEN - Maandag 4 september is het zover, de scholen in Velsen gaan weer beginnen. In de eerste maanden na de zomervakantie ligt het aantal verkeersslachtoffers landelijk hoger dan in de rest van het jaar. Jonge kinderen en middelbare scholieren moeten na zes weken vakantie weer wennen aan de verkeersdrukte rond de school en onderweg naar school. Maar ook ouders, buurtbewoners en andere weggebruikers moeten zich weer instellen op de hectiek in het verkeer.


Gemeente Velsen vindt het belangrijk om extra aandacht hieraan te besteden en voert daarom ook dit jaar weer de campagne 'wij gaan weer naar school', gebaseerd op de herkenbare illustraties van Dick Bruna. De campagne is ook voor middelbare scholen. Voor deze doelgroep zijn de Dick Bruna illustraties vervangen voor middelbare scholieren die met het voorgezet onderwijs worden geassocieerd. De gele signaalkleur in combinatie met het campagnebeeld trekken de aandacht van weggebruikers en worden automobilisten gestimuleerd om langzamer te rijden.

Gemeente Velsen voert vanaf 25 augustus deze campagne door op verschillende locaties reclameborden in te zetten en posters op te hangen. Alle scholen in Velsen hebben een spandoek dat zij gedurende twee weken aan hun schoolhek zullen bevestigen. De campagne richt zich op alle betrokkenen in het verkeer en maakt de weggebruikers erop attent dat er weer meer kinderen zich in het in het verkeer zullen begeven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tekeningen van Dick Bruna een positief effect hebben op het weggedrag van weggebruikers. Bij het zien van de tekeningen worden ze bewust en onbewust beïnvloed en leggen ze de associatie met kinderen waardoor de snelheid afneemt.