VELSEN - 'Wat is dit zuur. Anders dan dit kan ik het niet verwoorden. Crown van Gelder is al meer dan 125 jaar een belangrijke werkgever in onze regio. Het was het eerste industriële bedrijf dat zich vestigde aan het Noordzeekanaal. Maar we denken vooral aan de vele medewerkers die dit raakt. We beseffen dat dit veel impact heeft op hen en leven mee.

'Crown van Gelder was altijd onlosmakelijk verbonden met Velsen en zeer maatschappelijk betrokken. Naar de gemeente als geheel - onder meer in Techport - maar in het bijzonder naar Velsen-Noord.

Het bedrijf overwon meerdere tegenslagen. De grootste was de doorstart begin jaren 80. In de decennia daarna ontwikkelde Crown van Gelder zich tot een innovatief bedrijf dat in een dynamische papierwereldmark wist te overleven met nieuwe en slimme producten. Het is jammer te constateren dat het blijkbaar in alle dynamiek niet is gelukt de woeste golven die er nu zijn te weerstaan.

We wachten op de acties van de curator. De gemeente Velsen heeft verder geen actieve rol in een mogelijke doorstart. Daar waar we kunnen, denken we graag mee over waar en hoe we een doorstart of een soepele afwikkeling kunnen faciliteren. Daarbij gaat de eerste zorg uit naar de medewerkers.'