IJMUIDEN - De Veiligheidsregio Kennemerland heeft op 9 november het restaurant Kop van de Haven in IJmuiden een schriftelijke waarschuwing gegeven voor het overtreden van de geldende noodverordening. Het restaurant liet op woensdag 4 november toe dat gasten terplekke hun bestelling nuttigden, terwijl dit niet is toegestaan.


Handhavers constateerden overtreding
In de noodverordening is geregeld dat men wel eten en drinken mag afhalen bij horecabedrijven, maar niet ter plekke nuttigen. Dat geldt ook voor terrassen bij eet- en drinkgelegenheden. Handhavers van de gemeente constateerden woensdagmiddag 4 november dat bezoekers op bankjes zaten tegen de gevel van het restaurant, en daar aan tafeltjes hun bestelling opaten. Ook stelden ze vast dat bezoekers in het restaurant niet werd gevraagd de bestelling elders te nuttigen. Nadat de handhavers de bezoekers hierop aanspraken, werkten deze zonder problemen mee en vertrokken met hun bestelling.

Alleen bestelling afhalen
De huidige coronamaatregelen zijn vastgesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Wanneer het restaurant geen maatregelen treft en de noodverordening blijft overtreden, zal de veiligheidsregio overgegaan tot bestuursrechtelijk handhaven door het opleggen van een last onder bestuursdwang, met uiteindelijk mogelijk sluiting tot gevolg.

Burgemeester Frank Dales: “Ik weet dat ondernemers het moeilijk hebben, zij moeten zich steeds aanpassen aan verscherpte maatregelen. Het is echter absoluut nodig om ons samen aan de maatregelen te houden om verspreiding van het virus tegen te gaan en corona onder controle te krijgen. Ondernemers hebben hier een belangrijke rol in, en ik waardeer het enorm hoe de meeste van hen dit goed in de praktijk brengen voor onze gezondheid. Het is de eerste keer dat dit restaurant een waarschuwing krijgt van de veiligheidsregio en ik heb er vertrouwen in dat deze ondernemer zich voortaan aan de regels houdt”.