VELSEN-ZUID - Pieter de Waard, de vertrekkend algemeen directeur van Telstar, kreeg dinsdag uit handen van burgemeester Frank Dales de Sportprijs van de gemeente Velsen. Pieter leidde de club 17 jaar lang en was daarmee de langst zittende voorzitter in het Nederlandse betaalde voetbal.


Pieter kreeg de prijs vanwege zijn verdiensten voor de club en de Velsense gemeenschap. Pieter is een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Hij vulde zijn functie op een unieke, heel eigen wijze in en wist Telstar met vele ludieke acties positief onder de aandacht te brengen in het hele land.

Betekenis voor Telstar en Velsen

Voor voetbalclub Telstar heeft Pieter de Waard sinds 2006 veel betekend. Onder zijn leiding kwam het nieuwe stadion er en kreeg de club een gezonde financiële basis. Hij laat Telstar achter als een van de gezondste clubs in het betaalde voetbal. Daarnaast zette Pieter zich enorm in voor maatschappelijke activiteiten in de gemeenschap, ook op dit gebied was hij van grote betekenis. Denk aan Telstar Thuis in de wijk, de Telstar Street League en activiteiten als Playing for Succes en School’s Cool. Pieter heeft met vele activiteiten gezorgd voor meer sociale binding in Velsen en heeft daarbij veel gedaan voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Hij was een belangrijk ambassadeur voor onze gemeente.

Betrokken en onverschrokken

De Sportprijs van Velsen, ook wel Sportlam genoemd naar het Lam Gods uit het gemeentewapen van Velsen, dateert uit 2004. Het beeld is gemaakt door kunstenares Ada Leenheer. Pieter bedacht voor Telstar de slogan ‘betrokken en onverschrokken’. In zijn toespraak gaf burgemeester Dales aan dat dit ook voor Pieter geldt en dat hij de Sportprijs krijgt als sportpersoonlijkheid Velsen: betrokken en onverschrokken.