IJMUIDEN - Het begin van de raadsvergadering van donderdag 4 november vond plaats zonder haar gebruikelijke voorzitter burgemeester Frank Dales. De reden hiervoor was dat de gemeenteraad vertrouwelijk sprak over zijn mogelijke herbenoeming. Na een klein half uur werd Dales door raadslid Nathanael Korf (voorzitter van de vertrouwenscommissie) geïnformeerd over de uitkomst: de raad besloot unaniem om hem voor een tweede termijn aan te bevelen.

Burgemeester Dales: ‘Ik ben enorm trots en blij dat de raad mij voor herbenoeming heeft aanbevolen. Velsen is een prachtgemeente en mijn werk hier zit er nog niet op. Met alles wat ik in mij heb, wil ik mij in blijven zetten voor de toekomst van Velsen en het welzijn van de Velsenaren. Ik dank de raad voor het vertrouwen dat ze in mij stellen om hier met hen, het college en vele organisaties in onze gemeenschap gestalte aan te geven.’

De nu 64-jarige Dales (D66) werd op 19 april 2016 benoemd als burgemeester van Velsen, als opvolger van Franc Weerwind. In de afgelopen jaren wist Dales een impuls te geven aan vernieuwing van de samenwerking in de regio en aan versterking van de veiligheid in onze havengemeente. Dales werd onder meer het gezicht van de gemeente in het tackelen van de coronacrisis. De buitenwereld leerde Dales kennen als burgemeester die slagvaardig wist om te gaan met onrusten in de gemeente en als pleitbezorger voor ingrijpende vergroening van Tata Steel IJmuiden.

Voordat Dales burgemeester werd van Velsen, was hij actief in het openbaar bestuur als gemeenteraadslid (Purmerend en Alphen aan den Rijn), wethouder (Alphen aan den Rijn) en burgemeester van Breukelen. Van 2007 tot 2015 was Dales directeur van de Dierenbescherming en van 2005 tot 2007 partijvoorzitter van D66. Vanuit de aanbeveling van de raad besluit de Commissaris van de Koning tot herbenoeming in het voorjaar van 2022. De tweede termijn van Dales zal tevens zijn laatste termijn zijn, omdat burgemeesters uiterlijk tot de leeftijd van 70 jaar in functie mogen blijven.