IJMUIDEN - Woensdag 9 december heeft wethouder Jeroen Verwoort twee kinderen officieel gehuldigd tot beste junior cyber agents van gemeente Velsen. Tijdens een digitale huldiging ontvingen Valentijn en Bart een certificaat, HackShield pin en een aantal lokaal aangeschafte cadeaus. De prijzen werden overhandigd door de ouders van de nieuwe cyber agents.

Jeroen Verwoort, wethouder digitalisering en informatisering: “Cybercrime vormt in rap tempo een steeds serieuzere bedreiging wereldwijd. De kans dat je slachtoffer wordt, neemt ook toe in onze regio. Het spelen van HackShield is een mooie manier om kennis over cybercrime over te brengen. Ik ben trots op alle junior cyber agents uit Velsen. Zij hebben spelenderwijs geleerd over de risico’s rondom wachtwoorden, phishing en digitaal geld, en zijn daarmee voorbereid op cybergevaren. Ook maken zij op hun beurt hun vriendjes, ouders en grootouders bekend met de werking en gevaren van de vele vormen van cybercriminaliteit.”

De afgelopen weken werden de kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar in Velsen via HackShield uitgedaagd en opgeleid tot junior cyber agents. In korte tijd hebben 103 kinderen in Velsen zich voor HackShield aangemeld. In deze online game-omgeving leren kinderen via een basistraining en aanvullende opdrachten hoe ze online gevaar kunnen herkennen én voorkomen. Ook leren de kinderen spelenderwijs hoe ze hun omgeving hiertegen kunnen beschermen. De ouders/verzorgers worden actief bij het spel betrokken doordat zij samen met de kinderen vragen moeten beantwoorden.

Voor junior cyber agents Valentijn en Bart was het vandaag feest. Zij behaalden afgelopen maanden de meeste punten binnen Velsen en werden daarvoor digitaal gehuldigd. De kinderen waren het er allebei over eens dat het naast een leerzaam vooral ook een leuk spel is. Valentijn: “Ik vind het leuk dat de gemeente dit doet. Ik heb geleerd hoe je een sterk wachtwoord kan maken en dat er niet alleen slechte hackers zijn, maar ook goede.” Bart vult aan; “Ik heb ook geleerd hoe je phishingmail kan herkennen en dat je niet zomaar op een link moet klikken. ” Beide junior cyber agents zijn van plan om komende tijd verder te spelen en hun vriendjes te motiveren om ook mee te doen.