VELSEN - De wereldwijde COMING OUT DAY gaat op zondag 11 oktober a.s. niet ongemerkt in Velsen voorbij. Op initiatief van de Gemeente Velsen organiseert een aantal samenwerkende lokale en regionale instellingen voor deze gelegenheid zelfs een COMING OUT WEEKEND, dat zich op zaterdag 10 en zondag 11 oktober a.s. zal afspelen. Blikvangende ingrediënten van de tweedaagse zijn een collegetour-achtige talkshow en een breed scala aan filmvertoningen. In de talkshow op zaterdag 10 oktober schuiven in ieder geval de populaire schrijver en tv-maker Splinter Chabot en theater- en televisiepersoonlijkheid Barrie Stevens aan.

Met de viering van de Coming Out Day geven de gemeente en haar partners aan te streven naar een samenleving waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en veilig moet kunnen voelen.
De gemeente Velsen organiseert haar Coming Out Day in samenwerking met de Stadsschouwburg Velsen, Stichting Regenboog Loket, Stichting Welzijn Velsen, COC Kennemerland en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland.

Op zaterdag 10 oktober a.s. wordt de aftrap van het weekend om 14.00 uur verricht met een talkshow. Onder leiding van Netty Struijs krijgt die de vorm van een ‘collegetour’ met drie rolmodellen: Splinter Chabot, Barrie Stevens en de ambassadeur van het Velsense Regenboogloket Youss Belkhrouff. De Velsense wethouder Marianne Steijn is ook op het podium aanwezig en vervult vanaf daar een overbruggende rol naar de zaal en eventuele vragenstellers.

De talkshow is gratis toegankelijk. Reserveren gaat via de website van de Stadsschouwburg. Aansluitend op het LHBTI+thema heeft de schouwburg het hele weekend een aangepaste filmprogrammering. Die gaat o.a. van kaskrakers als Moonlight, A Perfectly Normal Family en DEUX via James Ivory’s klassieker Maurice naar een aantal fijnbesnaarde Nederlandse films waarvan sommige makers ook bij de vertoning aanwezig zijn. Van Vincent Tilanus wordt de film Marlon Brando (geselecteerd voor het filmfestival van Cannes) vertoond en van Kevin Osepa de in Curaçao opgenomen film Watamula. Beide regisseurs lichten in de filmzaal hun werk toe. Het complete filmprogramma is te zien op de website van de Stadsschouwburg Velsen. Voor bezoekers van het Coming Out Weekend die n.a.v. de talkshow of de films behoefte hebben aan meer contact en met ervaringsdeskundigen over eigen gevoelens of situatie willen chatten, is er de gloednieuwe website www.regenboogloket.nl/velsen. Die is gratis en anoniem en ook na Coming Out Day bereikbaar.

Complete filmprogramma Coming Out Weekend

za. 10 oktober – Rafiki (17.00 uur)
za. 10 oktober – Moonlight (20.00 uur)
zo. 11 oktober – A Perfectly Normal Family incl. voorfilm (11.00 uur)
zo. 11 oktober – Maurice (14.00 uur)
zo. 11 oktober – Watamula & Marlon Brando incl. nagesprek (17.00 uur)
zo. 11 oktober – Deux (20.00 uur)