VELSEN - Vuurwerk thuis bewaren kan gevaarlijk zijn. Er was al een verbod op al het knalvuurwerk sinds 1 december 2020. Daar is een algeheel verbod op vuurwerk bijgekomen. Bewaren voor volgend jaar heeft dus geen zin. Velsenaren en inwoners van de omliggende gemeenten kunnen daarom hun vuurwerk op 28, 29 en 30 december anoniem en ongestraft inleveren op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid. Door op deze manier vuurwerk in te leveren ontlasten we de zorgsector en de hulpdiensten. De inleveractie is samen met de Omgevingsdienst IJmond, HVC, de politie Noord-Holland, de brandweer en de Veiligheidsregio Kennemerland georganiseerd.


Landelijk vuurwerkverbod
Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de hulpdiensten. Dat is vooral dit jaar erg belangrijk, omdat de druk in ziekenhuizen en bij de hulpdiensten al erg hoog is. Daarom verbiedt het kabinet dit jaar het kopen en afsteken van vuurwerk. Gemeente Velsen heeft net als veel andere gemeenten lokaal ook nog het verbod op carbidschieten aan toegevoegd.

Burgemeester Frank Dales: "Ik heb enorm respect voor de mensen in de zorg, die nu zo hard werken om ons gezond te houden. Voor hen en voor onze hulpdiensten, is het goed dat we dit jaar geen vuurwerk afsteken. Bovendien is oud vuurwerk dat je al lange tijd hebt liggen, een stuk gevaarlijker. Deze inleveractie is een mooie manier om voor de jaarwisseling veilig afscheid te nemen van het vuurwerk dat je nog thuis hebt liggen. Doe mee en lever ook je vuurwerk in. Dan voorkom je ongelukken en kom jij op oudejaarsavond niet in de verleiding om alsnog vuurwerk af te steken."

Riskeer geen boete en een strafblad
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 is het afsteken van klein vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten (categorie F1), alleen toegestaan als dit geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Inwoners die illegaal vuurwerk bezitten, vervoeren of afsteken, kunnen een boete of gevangenisstraf krijgen. De boete voor het afsteken van vuurwerk bedraagt € 250 en een aantekening in het strafblad. Jongeren tot 18 jaar kunnen bij minder zware overtredingen ook een Halt-straf krijgen. De gevangenisstraffen bij afsteken van (zwaar) illegaal vuurwerk kunnen flink oplopen.

Drive through
Het inleveren van vuurwerk kan op 28, 29 en 30 december tussen 13.00 uur en 16.00 uur op de gemeentewerf aan de Amsterdamseweg 10 in Velsen-Zuid. Ook als u te voet bent, bent u van harte welkom. Volg bij het inleveren de instructies van het personeel.