VELSEN - Op 2, 3 en 4 september vindt de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix plaats in Zandvoort. Elke dag worden hier minstens 105.000 bezoekers verwacht. Een deel daarvan komt uit of verblijft in de gemeente Velsen en reist per fiets naar de stallingen in Bloemendaal aan Zee.

De organisatie biedt reguliere bezoekers geen parkeergelegenheid meer aan. Daarmee wordt de Dutch Grand Prix het eerste autoloze F1-evenement ter wereld. Om te stimuleren dat zo veel mogelijk racefans de fiets pakken, hebben gemeente Velsen en Citymarketing Velsen een speciale routekaart gemaakt. De kaart is hier (Citymarketing-Velsen-route-Dutch-Grand-Prix-2022.pdf (ijmuiden.nl) te downloaden en ligt ook bij hotels, campings en de toeristische informatiepunten.

Vanaf de kruising Zeeweg/Minister van Houtenlaan wordt de fietsroute met gele borden aangegeven. Met een normale fiets is het vanuit de gemeente Velsen 40 tot 60 minuten fietsen naar de stallingen in Bloemendaal aan Zee. Vanaf daar is het nog 20 minuten lopen naar de hoofdingang van Circuit Zandvoort. Een gratis plek reserveren kan via dutchgp.com/vervoer. De stallingen in Bloemendaal aan Zee heten Red Bull Ring (fietsen) en Silverstone (bromfietsen/scooters).

De Dutch Grand Prix geeft een impuls aan de lokale economie. 'De hotels en campings zitten zo goed als vol', aldus wethouder Bram Diepstraten van evenementen, toerisme en economie. 'Een groot deel daarvan komt na afloop van de racedag iets eten en drinken in de gemeente Velsen. De lokale horeca profiteert dus volop mee, maar er zijn ook meerdere MKB'ers die een bijdrage leveren aan de Dutch Grand Prix. Dat is een goede zaak.'

Citymarketing Velsen heeft vlaggen geplaatst om racefans welkom te heten. 'Wij gebruiken grote publieksevenementen als het Havenfestival, LatinVillage en de Dutch Grand Prix om IJmuiden en de gemeente Velsen te promoten als aantrekkelijke bestemming', aldus citymarketeer Friso Huizinga. 'Door te laten zien wat ze hier nog meer kunnen doen willen we festivalbezoekers verleiden nog een keer terug te komen voor een bezoek aan het strand, de haven of een van de andere mooie en bijzondere plekken in Velsen.'

Dinsdag 30 augustus organiseren Techport, OV IJmond, Businessclub Telstar en Citymarketing Velsen het F1-seminar 'Van start tot finish' in het BUKO Stadion van Telstar. Voormalig Head of Event Operations Rob Langenberg geeft een inkijkje in de wereld achter de Dutch Grand Prix. Hij vertelt onder meer over de logistieke operatie en de reden waarom er nauwelijks bezoekers met de auto naar Zandvoort komen. Manager Menno Bicker van BUKO vertelt over de totstandkoming van de samenwerking met de DGP en hun rol als Event Supplier. Ondernemers kunnen zich gratis aanmelden via de website van OV IJmond (F1-seminar Van start tot finish – OV IJmond). Meer weten over de Dutch Grand Prix? Kijk dan op dutchgp.com.