VELSEN - Velsen doet met drie teams mee met de landelijke Energy Battle van het Klimaatverbond. Deelnemende teams zijn een team van de gemeente, een team van het Pieter Vermeulen Museum en een derde team wordt nog geformeerd. Deze teams strijden vanaf 10 oktober tegen andere gemeenten om zoveel mogelijk energie te besparen. Ook zullen zij onderling strijden wie lokaal het beste energiebesparende team is.

Het is de tweede keer dat Velsen met de Energybattle meedoet. Op dinsdag 3 oktober jl. is in het Duurzaamheidscentrum Du-dock op Plein 45 een startbijeenkomst met het eerste team, het team van de gemeente, gehouden. Tijdens de bijeenkomst heeft wethouder Bal de Energybattle geopend met een inspirerende toespraak voor de deelnemers van het gemeentelijke team. Wedstrijdbegeleider Eddy Satoer heeft de spelregels en het wedstrijdverloop uitgelegd. Inmiddels heeft het team besparingen tot wel 47% op gas en 19% op stroom behaald, mede door de nieuwe sterspeler Hans van Vondelen.

Nederlandse gemeenten willen hun inwoners, werknemers en bedrijven stimuleren om hun energieverbruik te verlagen. Daarom starten op 10 oktober (de dag van de duurzaamheid) behalve Velsen in ieder geval ook de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Arnhem, Zuidplas, Haarlem, Leiden, Wormerland, Landsmeer, Heemstede, Bloemendaal en Waterschap de Dommel met de wedstrijd. Zij leveren elk drie teams, waarbij zowel ambtenaren, raadsleden, bedrijven als bewoners zoveel mogelijk energie gaan besparen. De gemeente met de grootste behaalde besparing na drie maanden is de winnaar en wordt op in februari 2018 bekend gemaakt. De Energybattle wordt jaarlijks door het Klimaatverbond georganiseerd.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Daarnaast krijgen we met z'n allen steeds meer apparaten en gadgets in huis die allemaal elektriciteit verbruiken. Gemiddeld hebben we er zo'n 68 in huis! Met de Energy Battle wil het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo'n 120 euro per jaar. Besparen is dus goed voor de portemonnee én het milieu.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Energybattle kunt u terecht bij Eddy Satoer, email: esatoer@velsen.nl

en via de landelijke wedstrijdwebsite www.klimaatverbondenergybattle.nl.