VELSEN/IJMUIDEN - Gemeente Velsen is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. En sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. De campagne start vandaag en duurt tot 10 december. Verschillende uitingen vinden in deze periode plaats. Te beginnen met het hijsen van de Orange the World vlag door burgemeester Frank Dales op Plein 1945.

Geweld tegen vrouwen en meisjes is niet normaal en kunnen we nooit normaal vinden. Gemeente Velsen vindt het belangrijk om hier op verschillende manieren aandacht aan te geven. Bij het hijsen van de Orange the World vlag, zei burgemeester Frank Dales hier het volgende over:

Iedereen in Velsen moet zich veilig kunnen voelen en op een veilige manier meedoen aan alles in de samenleving. Iedereen verdient dit maar helaas is het niet vanzelfsprekend voor vrouwen en meisjes. De realiteit is: geweld tegen vrouwen is vaak geweld door mannen. Dat moet stoppen en met deze campagne zetten we weer een stap naar bewustwording en verbetering.

Samen in actie


Alleen samen kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uit helpen. Met dit in gedachten, dragen alle Velsense collegeleden tot 10 december een Orange pin. Daarnaast hebben ze de #medestander pledge getekend. Een belofte om je in te zetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. We vragen iedereen om deze pledge ook te ondertekenen. Dit kan via orangetheworld.nl.

Een andere zichtbare uiting is het oranje aanlichten van de toren van de Engelmunduskerk in Oud-Velsen. Verder vragen we aandacht voor de strijd tegen geweld via posters en vlaggen op verschillende locaties in de gemeente.

Safe Streets

Het thema veiligheid voor vrouwen en meisjes is niet alleen in de campagneperiode belangrijk, maar het hele jaar door. De werkgroep Safe Streets Velsen pakt

lokaal problemen aan rondom de veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte. Want iedereen moet zich in de openbare ruimte kunnen bewegen, zonder angst voor seksuele intimidatie of andere vormen van fysiek- en verbaal geweld. Dit najaar heeft Safe Streets een enquete gehouden over straatintimidatie, de werkgroep maakt binnenkort de resultaten bekend.

Wereldwijd aandacht

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent. Om daar aandacht voor te vragen, is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf deze startdatum tot 10 december loopt de jaarlijkse campagne Orange the World. Meer dan honderd landen doen mee aan de ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. De coördinatie van de campagne in Nederland is in handen van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Kijk voor meer informatie over de Orange the World campagne en de # medestanderpledge op orangetheworld.nl.