VELSEN - Van vrijdag 16 tot zondag 18 juni zijn de Nationale Archeologiedagen. Tijdens deze dagen komt het verleden tot leven en wordt het verhaal van vroeger verteld. Het is een unieke gelegenheid om via verschillende activiteiten te ontdekken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit. Deze keer staan in Velsen het Oer-IJ en de Romeinen centraal.

Overal in Velsen zijn er sporen gevonden van een lange geschiedenis van bewoning, zelfs op plaatsen waar je het soms helemaal niet verwacht. Vanaf de prehistorie is dit gebied door mensen bewoond. Tastbare bewijzen van hun aanwezigheid zijn achtergebleven in onze bodem. Een bodem die is opgebouwd uit vele lagen, ontstaan door de natuur en de mens. Resten van gebruiksvoorwerpen die zijn gevonden in de grond vertellen ons dat jagers en verzamelaars, prehistorische boeren en Romeinen hier hebben gewoond.

De gemeente Velsen wil de boeiende wereld van de archeologie toegankelijker maken voor een breed publiek, zowel jong als oud. Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni zijn er verschillende activiteiten waar kinderen en ouderen

gratis

aan mee kunnen doen.

Programma

De Bibliotheek is op vrijdag open van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur.

Adres Bibliotheek IJmuiden: Dudokplein 16 in IJmuiden.

Adres Bibliotheek Velserbroek; Maanbastion 476 in Velserbroek.

  • Op

    zaterdag 17 juni

    vertelt archeoloog dr. Arjen V.A.J. Bosman tijdens een korte wandeling over de Romeinse forten in Velsen en geeft hij nieuwe inzichten. De forten lagen in wat we nu Spaarnwoude Park noemen.

Tijdens deze wandeling worden er reproducties van vondsten getoond.

Start wandeling is om 10.30 uur bij Action Planet, Laaglandersluisweg 12 in Velsen-Zuid.

Graag vooraf aanmelden via archeologie@velsen.nl of telefonisch via 14 0255.

  • Op zaterdag 17 juni organiseert Stichting Oer-IJ een fietstocht van ongeveer 12 km (duur rond 2,5 uur).

    De fietstocht voert langs en door van wat ooit het Oer-IJ en de Romeinse havenforten was. Tijdens de tocht wordt alles verteld over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ landschap.

Start fietstocht om 14.00 uur op het parkeerterrein bij Action Planet, Laaglandersluisweg 12, 1981 LS Velsen-Zuid. Neem wel uw fiets mee!

Graag vooraf aanmelden via info@oerij.eu of telefonisch via 14 0255.

  • De (gratis) Romeinen audiotour is op ieder moment te volgen en leuk voor volwassenen en kinderen. Treed in de voetsporen van de Romeinen en wandel samen met soldaat Bato door het Oer-IJ gebied. Ontdek wat hij heeft achtergelaten en kom zo van alles te weten over het Romeinse fort, de opstand tegen de Friezen en bijzondere opgravingen. Meer informatie en de route is te vinden op spaarnwoudepark.nl/activiteiten/wandelen .

Kijk voor meer activiteiten op archeologiedagen.nl.