VELSEN - Op 17, 18 en 19 juni 2022 vinden voor de zevende keer de Nationale Archeologiedagen plaats. Ook in Velsen wordt het verleden weer tot leven gewekt. Er komt een kleine tentoonstelling over de recente opgravingen in de Lagersstraat en een Romeinenspeurtocht. Verder is het mogelijkheid om bij de Ruïne van Brederode zelf te speuren naar archeologische schatten. Ook kunt u uw eigen vondsten laten vaststellen.

Bodemresten in Velsen

Overal in Velsen zijn sporen teruggevonden van een eeuwenlange bewoningsgeschiedenis. Vanaf de prehistorie is dit gebied door mensen bewandeld en bewoond. Tastbare bewijzen van hun aanwezigheid zijn achtergebleven in onze bodem. Die bodem is opgebouwd uit vele lagen, van natuurlijke aard en door de mens ontstaan. Resten in de bodem die getuigen van jagers en verzamelaars, prehistorische boeren en Romeinen.

Programma Nationale Archeologiedagen Velsen

Gemeente Velsen stelt de fascinerende wereld van de archeologie open voor een groot publiek. En maakt het tastbaar voor jong en oud. Tijdens de Nationale Archeologiedagen vertellen we het verhaal van vroeger. U krijgt de kans om eens te kijken wat er allemaal in de Velsense bodem verborgen zit en zat. Dit alles is samengebracht in een veelzijdig programma.

Presentatie, tentoonstelling en speurtocht recente vondsten Lagersstraat in bibliotheek IJmuiden

 • Op woensdag 15 juni om 19.00 uur is er een presentatie over de recente vondsten in de Lagersstraat. Jan de Koning, archeoloog van Hollandia geeft de presentatie. Hilde Vermast vertelt over haar onderzoek naar pottenstapels. Hilde is voorzitter van de Archeologische Werkgroep Velsen. De presentatie duurt tot 20.30 uur. Wethouder Jeroen Verwoort opent de tentoonstelling. De toegang is gratis, aanmelden doet u via de website van bibliotheek Velsen.
 • Van 15 t/m 30 juni is voor volwassenen een kleine tentoonstelling over de recente opgraving bij de Lagersstraat te zien.
 • Van 15 t/m 22 juni is er voor kinderen een archeologische speurtocht over de opgraving Lagersstraat. De speurtocht is bij de balie op te halen en in te leveren. Goede speurders maken kans op een leuke prijs.

De bibliotheek is op weekdagen open van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Adres: Dudokplein 16, 1971 EP IJmuiden.

Speur naar Romeinen in bibliotheek Velserbroek

 • Van 15 t/m 22 juni is er voor de kleine speurders een Romeinenspeurtocht uitgezet. Hoe leefden de Romeinen in Velsen en wat lieten zij achter? Goede speurders maken kans op een leuke prijs.

De bibliotheek is op weekdagen open van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Adres: Maanbastion 476, 1991RH Velserbroek.

Herbeleef het verleden en graaf mee in Ruïne van Brederode

 • De Ruïne van Brederode besteedt op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni extra aandacht aan archeologie. De Archeologische Werkgroep Velsen geeft medewerking aan deze dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Deskundige vrijwilligers van de ruïne helpen kinderen om een archeologische vondst op te graven. En bij het in elkaar plakken van een kannetje of ander gebruiksvoorwerp uit het verleden.
 • Ooit een voorwerp uit oude tijden in de grond gevonden? Neem het mee en kom erachter wat het is en hoe oud het is.
 • Er is een digitale tentoonstelling over de opgraving Blekerij Berkenrode. Nu staat hier de supermarkt van de Dekamarkt aan de Bloemendaalsestraatweg.
 • In de kapeltoren van de ruïne is de vaste archeologische tentoonstelling 'Wat de bewoners van Brederode achterlieten'. Maak kennis met de voorwerpen die in de gracht en sloten zijn gevonden. Er zijn vondsten uit de 13e eeuw, de tijd dat de heren van Brederode hier woonden. En ook voorwerpen uit latere tijden.

De Ruïne van Brederode is geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Toegangsprijzen:

 • kinderen t/m 3 jaar gratis
 • kinderen van 4 -11 jaar € 4
 • kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen € 6.

Adres: Velserenderlaan 2, 2082 LA Santpoort-Zuid

Archeologie leeft

De Nationale Archeologiedagen vinden door het hele land plaats. Kijk voor meer activiteiten in de regio op archeologiedagen.nl.