VELSEN - De herfstvakantie staat ook dit jaar weer in het teken van de Week van de Industriecultuur. Van 20 tot en met 28 oktober zijn er tal van bijzondere activiteiten in IJmuiden en omgeving.

Theatraal mysterie
De vissershaven is dit jaar de thuisbasis voor locatietheatergezelschap Prins te Paard. Zij hebben zich verdiept in het IJmuiden van de jaren ’30 en stuitten op het onvertelde mysterie van mevrouw D.: ‘Als de politie in de roerige jaren ’30 het zeeschip de Calypso aanhoudt in de Noordersluis, blijkt de passagier aan wie ze graag wat vragen over haar echtgenoot willen stellen, spoorloos verdwenen. Men vraagt zich af wat het smeesie* van haar man met het mysterie van de Calypso te maken heeft? Diamantroof...? Smokkel...?’. Prins te Paard speelt dit indringende verhaal tijdens een radiotour door het industriële havengebied. Reserveer je gratis kaartje en ga mee op deze mysterieuze tocht!

Creatief en actief
Creatieve activiteiten zijn er in de vorm van Masterclasses fotografie en schilderen. Zo nemen fotografen Pieter Heine en Machiel Kraaij je in het duister mee in hun workshops Industriële fotografie en Lightpainting. Schilderen doe je bij SHIP samen met schilderdocente Marcella van Zanten. De haven van IJmuiden kun je zowel per boot of te voet ontdekken: er is een gezellige havenrun voor sportievelingen en een ribboottocht voor het uitwaaien. Het IJmuidense baken van de Week van de Industriecultuur is uiteraard de Watertoren en daarom wordt hij ook weer prachtig verlicht.

Bedrijfsbezoeken
Verschillende bedrijven en instellingen zetten in de herfstvakantie de deuren open, zoals Tata Steel (extra bijzonder door de viering van 100 jaar staal in de IJmond), ENCI, SHIP IJmuiden waar je alles leert over de sluizen, het Zee- en Havenmuseum met onder andere een speciale filmvertoning, het Hoogovensmuseum waar kinderen in een laboratorium alles kunnen leren over staal en ook staat de Hoogovenbus op verschillende plekken om historische verhalen te delen.

Aanmelden
Je vindt het uitgebreide programma op de website: www.industriecultuur.nl. (externe link) De aanmelding voor de activiteiten start donderdag 4 oktober.