VELSEN - Op 2 november kwam basisschool De Origon langs in de Burgerzaal van het gemeentehuis voor de prijsuitreiking van de Urban Mining Challenge. De winnaars waren een team dat een tas maakte van spijkerbroeken en een team dat van oud plastic een bordspel maakte, het ‘speel je fitspel’.

Samen met de Wow-fabriek schreef gemeente Velsen de afgelopen maanden een wedstrijd uit. De opdracht: wie kan het beste nieuwe voorwerp maken uit producten die een tweede leven verdienen? Dit heet ook wel Urban Mining: het recyclen van waardevolle grondstoffen uit stedelijk afval. Basisschool de Origon deed volop mee en leverde maar liefst 9 objecten in. Van een duurzaam spaarvarken tot een prachtig zelfgemaakt vogelhotel.

De winnaars

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Verwoort en oprichter van de Wow-fabriek Rick Paardekoper reikten de prijzen uit. De eerste prijs was voor een tas met bijbehorende portemonnee, gemaakt van een spijkerbroek. De tweede prijs was voor een bordspel gemaakt van gerecycled plastic. In dit ‘speel je fitspel’ krijg je tussendoor allerlei sportieve opdrachten.

Het doel van de wedstrijd was om kinderen de waarde van afval mee te geven. In Nederland moeten we namelijk in 2030 50% minder grondstoffen gebruiken, en in 2050 volledig circulair zijn (dit betekent dat we alle spullen die we maken, kunnen hergebruiken. We hebben dan dus geen afval meer.)

De Wow-fabriek


De Wow-fabriek maakt dagelijks nieuwe producten van afval. De winkel verkoopt allerlei circulaire spullen aan bedrijven, die gemaakt zijn van afval. Denk bijvoorbeeld aan wijnkoelers van paddenstoelen, kleding van petflessen en tassen van oud plastic.

Van 31 oktober tot en met 6 november is het de Nationale Klimaatweek. In deze week organiseren bedrijven, overheden, organisaties en inwoners uit heel Nederland allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid. De Urban Mining Challenge was één van deze activiteiten.