VELSEN - Gemeente Velsen en Zeehaven IJmuiden N.V. hebben op 20 april een overeenkomst gesloten voor het havenbeheer van de Grote Houtkade in Velsen Noord. Voor beide partijen een mooie mijlpaal: een belangrijke stap in een goede exploitatie van het haventerrein Grote Hout.

De economie in Velsen en de IJmond ontwikkelt zich gunstig. Offshore wind en de maakindustrie bieden mooie kansen voor economische groei. Met de uitgifte van het terrein achter de Grote Houtkaden aan TMA Grote Hout B.V. vorig jaar en het verzorgen van het havenbeheer door Zeehaven IJmuiden N.V. is de verwachting dat de aanwezige economische kansen worden verzilverd. Dat is een belangrijke impuls voor de regionale economie.

De zeehaven in IJmuiden laat de afgelopen jaren een sterke groei zien. De druk op kaderuimte in de regio is groot. De beschikbaarheid van openbare kaderuimte aan de Grote Hout kan de aanwezige vraag invullen. Daarnaast biedt de Grote Houtkade kansen voor niches in de Food, Energy en Materials markt. De gesloten overeenkomst voor het havenbeheer van de Grote Houtkaden is een opmaat naar intensief en duurzaam gebruik van de havens in Velsen en de IJmond.

Zeehaven IJmuiden N.V. heeft aantoonbare expertise op het gebied van integraal havenbeheer en heeft een heldere visie en plan om te komen tot een zo intensief mogelijk gebruik van de Grote Houtkade. Ook is er sprake van een goede samenwerking tussen Zeehaven IJmuiden als havenbeheer en MEO, gebruiker van het terrein achter de kade. Een belangrijke voorwaarde voor succes.