VELSEN - Ondanks de bijna 300 km afstand tussen de Duitse gemeente Bergisch Gladbach en Velsen is men in 2023 al 67 jaar aan elkaar verbonden. Deze week bezoekt een groep Duitse middelbare scholieren de gemeente Velsen en omgeving. Wethouder Jeroen Verwoort ontving op woensdag 10 mei de scholieren voor een rondleiding in het gemeentehuis.


Onze langlopende stedenband is door de jaren heen zorgvuldig opgebouwd en met veel betrokkenheid van de samenleving onderhouden. De scholenuitwisseling tussen het Ichthus Lyceum en het Dietrich Bonhoeffer Gymnasium in Bergisch Gladbach is hier een mooi voorbeeld van.

Geschiedenis van 67 jaar

Op 14 juli 1956 sloten Velsen en Bergisch Gladbach een samenwerkingsovereenkomst met de wens om kennis, cultuur en verhalen met elkaar te delen. En ook om bij te dragen aan de internationale vrede. Een onderwerp dat actueel was na de Tweede Wereldoorlog.

Verschillende activiteiten hebben eerder plaats gevonden. Van een uitwisselingsbezoek onder jongeren en sporters tot deelname van Velsense muziekgroepen bij carnavalsoptochten in Bergisch Gladbach.
Maar ook verschillende verenigingen uit beide gemeenten houden nauw contact met elkaar. Zo onderhoudt Rotary Club Velsen al meer dan 25 jaar een warme vriendschapsband met hun zusterclub in Bergisch Gladbach.

Uitwisseling

Door de coronapandemie was het de afgelopen jaren niet mogelijk voor de leerlingen van het Ichthus Lyceum en het Dietrich Bonhoeffer Gymnasium om op uitwisseling te gaan. Eind november 2022 hebben de leerlingen van het Ichtus Lyceum wel een bezoek gebracht aan Bergisch Gladbach en omgeving.

Deze week bezoeken Duitse scholieren weer de gemeente Velsen. Zij slapen bij een aantal gezinnen in Velsen en nemen deel aan verschillende lessen op het Ichtus Lyceum, bezoeken het strand en het gemeentehuis. Om meer van de omgeving te zien staat ook een bezoek aan Haarlem en Amsterdam op het programma.