IJMUIDEN - Een mijlpaal voor kwaliteit in Nederlandse jachthavens en stranden: dit jaar hebben maar liefst 200 bedrijven de prestigieuze Blauwe Vlag ontvangen, waarvan 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. In 2024 mag de Blauwe Vlag weer wapperen op de stranden IJmuiden aan Zee en Noordpier in gemeente Velsen. Ook Jachthaven Marina Seaport heeft dit jaar weer een Blauwe Vlag.


De trend om duurzaam met toerisme en recreatie om te gaan neemt nog steeds toe. Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag hét internationale herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit. Ook voldoen de stranden met een blauwe vlag aan criteria op het gebied van milieu en duurzaamheid, informatie en educatie, onderhoud en voorzieningen, en toegankelijkheid.

Blauwe Vlag erkenning van kwaliteit stranden

“We zijn erg trots dat we ook dit jaar de Blauwe Vlag weer mogen hijsen op onze stranden in IJmuiden en Velsen-Noord”, zegt wethouder Bram Diepstraten van gemeente Velsen. “Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren hier veel in, waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. Iedereen op onze stranden weet met de Blauwe Vlag waar hij of zij aan toe is. We doen dit overigens niet alleen als gemeente. Ook de ondernemers en andere partners zetten zich volop in om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van onze schone en prachtige stranden.”

Aantrekkelijke stranden

Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de criteria voldoen.

Wethouder Bram Diepstraten over het belang van de blauwe vlag: “De Blauwe Vlag is erg belangrijk voor gemeente Velsen, want er zijn steeds meer bezoekers die eerst kijken of een strand over een dergelijk kwaliteitssymbool beschikt. Het draagt dus bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente Velsen in het algemeen en IJmuiden aan Zee en Strand Noordpier in het bijzonder. Wij zijn er blij mee en ik weet zeker dat dit ook voor de toeristische bedrijven geldt!”