IJMUIDEN/VELSEN - Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Velsen openen verschillende monumenten hun deuren. Het thema van dit jaar is Levend Erfgoed.

Op zaterdag 9 september zijn er verschillende locaties in Velsen monumenten of activiteiten te bezoeken. Verschillende monumenten openen hun deuren en er worden dorpswandelingen georganiseerd. Zo gaat onder andere het dienstgebouw van de Velsertunnel open, is Molen de Zandhaas te bezoeken en is er een expositie in het Raadhuis voor de Kunst.

De monumenten zijn in principe van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Het gehele programma is te vinden op www.openmonumentendag.nl. Daar staan ook afwijkende openingstijden vermeld en of aanmelden verplicht is.

Thema Levend Erfgoed

Immaterieel erfgoed, of dus ‘Levend Erfgoed’, zijn de culturele gebruiken. Denk aan tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen. Zij hebben deze eigen gemaakt en geven zij op hun beurt weer door aan een volgende generatie. Vaak passen deze gebruiken zich ook aan met de tijd. Denk bijvoorbeeld aan een molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder een goed functionerende molen. Andersom heeft een molen geen functie zonder de molenaar en zijn werk.

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar worden nog zichtbaarder gemaakt tijdens Open Monumentendag.

Wat wel zichtbaar is, is vaak te vinden op materieel erfgoed. Dit zijn bijvoorbeeld monumenten en gebouwen. Deze panden kunnen iets vertellen door middel van naambordjes, versieringen (ornament) of decoraties. Zo laten ze zien wat de functie van (de bewoner van) het pand is of is geweest.

Gratis brochure

Naar aanleiding van het thema heeft de gemeente Velsen de brochure ‘Traditie, ambacht en sprekende stenen. Levend erfgoed in Velsen’ samengesteld. Hier komt het immateriële en materiële erfgoed in terug. De brochure is gratis af te halen op de volgende locaties:

  • Boekhandel Bredero in Santpoort-Noord

  • Boekhandel The Read Shop in IJmuiden

  • Het gemeentehuis in IJmuiden

  • De bibliotheek in IJmuiden

  • De bibliotheek in Velserbroek

  • Tabak Gemak Rozing in Velsen-Noord