VELSEN - Velsen viert de Open Monumentendag op zondag 12 september 2021. Aansluitend op het landelijke thema staat deze dag in het teken van inclusief erfgoed: erfgoed voor iedereen.

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Veel panden die wij nu als monument kunnen bezoeken waren jaren en soms zelfs eeuwenlang ontoegankelijk, zoals bijvoorbeeld de buitenplaatsen. Toch zijn er ook in Velsen panden die juist gebouwd zijn om hun deuren open te stellen voor anderen. Kerken, herbergen en gemeentehuizen zijn hiervan de meest aansprekende voorbeelden. Of andere plekken van samenkomst waar iedereen gelijk was of is zoals koemarkten of begraafplaatsen. Naar aanleiding van het thema is een brochure gemaakt. Deze gratis brochure 'Wees Welkom!' is af te halen bij boekhandel Bredero in Santpoort-Noord, boekhandel The Read Shop, het gemeentehuis en de bibliotheek in IJmuiden en de bibliotheek in Velserbroek.

Activiteiten

Tijdens de Open Monumentendag worden op verschillende locaties speciale openstellingen en activiteiten voor publiek georganiseerd. Deze zijn vrij toegankelijk tenzij anders vermeld. Informatie hierover is te vinden op www.openmonumentendag.nl. Daarnaast wordt op dezelfde dag 'Ontdek Velsen' georganiseerd. Tijdens dit nieuwe evenement kunt u op de fiets of lopend een rondje maken langs de parels van Velsen. Van de schouwburg tot de horeca en van de musea tot de maakindustrie. Deelname is gratis. Zie voor het volledige programma www.ijmuiden.nl/ontdekvelsen.