VELSEN - SC Telstar & Stichting de Groene Leeuwen sluiten zich als klimaatpartner aan bij het Lokaal Klimaat Akkoord van Duurzaam Velsen. Op woensdag 14 september ondertekenen Michael van Praag (voorzitter Stichting de Groene Leeuwen) en wethouder Jeroen Verwoort (wethouder Lokaal Klimaat Akkoord) de intentieverklaring.

Klimaatpartners van het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen zijn waardevolle impactmakers. Partijen die in Velsen het verschil maken bij het reduceren van CO2. De gezamenlijke ambitie is tenminste 55% CO2-reductie in 2030.

Telstar, ook wel bekend als de Witte Leeuwen, werkt sinds 2019 aan ingrijpende verduurzaming van het stadion, met als doel om volledig energieneutraal te worden. De activiteiten m.b.t. dit proces zijn ondergebracht in stichting De Groene Leeuwen.

Het begon in 2019 toen De Groene Leeuwen 1200 m2 zonnepanelen lieten plaatsen op de daken van de twee lange zijde tribunes in het BUKO Stadion in Velsen-Zuid. Hiermee wordt op jaarbasis zo’n 200 MHW stroom opgewekt. De opgewekte energie wordt gebruikt voor de (openbare) snelladers aan de voorzijde van het stadion. Bezoekers van de club, maar ook voor die van bijvoorbeeld de Stadsschouwburg, kunnen hier tijdens hun bezoek gemakkelijk én snel hun auto opladen voor een veilige terugrit naar huis.

Maar de club gaat verder. Inmiddels wordt ieder initiatief binnen de club getoetst aan het duurzaamheidsstempel dat Telstar hangt aan haar beleid. Zo werden de vooroorlogse gaslampen vervangen door LED-armaturen. Ook het hoofdveld werd vervangen door zowel kurk als infill: een 100% natuurproduct. En er zullen nog vele initiatieven volgen, zeker als er straks nieuwbouwtrajecten starten waarbij vooral de koptribunes voor een toekomstbestendig stadion moeten gaan zorgen.