IJMUIDEN - Het belang van ontmoeten is groot. Dat is geen nieuws. Al sinds mensenheugenis zoeken we elkaar op omdat we elkaar nodig hebben. Om te leren, om te groeien en om je veilig te voelen. In de Week van de Ontmoeting motiveerden we Velsenaren om eenzaamheid tegen te gaan door nieuwe sociale contacten te leggen. Ik voerde inspirerende gesprekken met inwoners, ook na die week.

Gesprekken en bezoeken in Velsen

Een terrasje bij de Dwarsligger. Dat gaf de 89-jarige Johanna bij de onthulling van de Boom van Ontmoeting op het Kennemerplein mij mee als wens. Een goede tip die ik graag meeneem in gesprekken over de toekomst van de Dwarsligger. Ik was ook aanwezig bij een gezellige bijeenkomst van Stichting Hartenwens in het Dienstencentrum Zeewijk, waar bezoekers voor zichzelf of anderen een wens inleverden. Dat varieerde van een Rijnreis met elkaar tot een 'vriend voor een vriendin'. Uiteraard nam ik de uitnodiging om wat vaker langs te komen voor een praatje van harte aan. Ook de opening van de Bloei Boei tuin bij de Brulboei was een feestje om mee te maken. Een tuin die bezoekers van het buurthuis en omwonenden verzorgen en waar zij samenwerken met mensen met psychische problemen. Ik weet zeker dat ze goed voor de door mij geplante herfstaster zorgen.

Het Coming Out Weekend
Het Coming Out Weekend in de goed gevulde zaal van de Stadsschouwburg Velsen was ook een van die bijeenkomsten waarvan ik veel energie krijg en inspiratie uit haal. De gesprekken met elkaar onder leiding van de sympathieke Paul Haenen waren hartverwarmend en geven veel motivatie om het Regenboogbeleid voort te zetten en ideeën en handvatten voor de wijze waarop. Hoe normaal het ook zou moeten zijn; LHBTI acceptatie is nog niet altijd vanzelfsprekend en wil ik bevorderen. Dat is belangrijk, want we doen er toe met zijn allen. Ieder vanuit zijn eigen persoonlijkheid en rol, en dat geldt ook voor mij als lokale bestuurder die voor inwoners het verschil wil maken. En dat verschil maken begint met ontmoeten. Om zo beter te weten wat er speelt in de straat, in de wijk, in de gemeente. Weten wat inwoners bezighoudt; waar behoefte aan is. Dat doe je het beste door elkaar te zien en te spreken.

Podcast
Dat maakt dat ik ben begonnen aan een nieuwe uitdaging: 'De PodGast van wethouder Marianne Steijn'. Voor elke podcast nodig ik inwoners uit om in gesprek te gaan over diverse thema’s. Zo is er een aflevering met Johan en Koos, het eerste homostel dat 20 jaar geleden in Velsen getrouwd is. En een aflevering met Joop van Rijn over de Voedselbank. Vorige week sprak ik Saskia Swier, een mantelzorger van het eerste uur.

Mooie ontmoetingen die mij raken. Gesprekken die bijdragen om het juiste te doen voor onze inwoners. We hebben elkaar nodig!