VELSEN - Vrijdag 5 november is het Lokaal Klimaat Akkoord gelanceerd. Een uniek akkoord dat nog nergens in Nederland zo is uitgevoerd. Met het akkoord wil gemeente Velsen bedrijven, organisaties, instellingen en inwoners met elkaar verbinden. Het doel? CO2-reductie in Velsen versnellen.

In aanwezigheid van inwoners, raadsleden, wethouders en klimaatpartners & klimaatsupporters, lanceerden we het Lokaal Klimaat Akkoord.

We onthulden de CO2-monitor op het gemeentehuis. Deze monitor geeft de 0-meting weer. Elk jaar onthullen we deze opnieuw om te laten zien hoeveel CO2 we dat jaar bespaard hebben. We lanceerden de website Velsengoedbezig.nl. Inwoners en ondernemers kunnen hun duurzame initiatief hierop indienen. Voor elk ingediend en uitgevoerd initiatief planten we een boom.

We gaven het startsein van de duurzame verhalenroute. Op de Lange Nieuwstraat kan men vanaf 5 november wandelen langs duurzame verhalen van inwoners en lokale ondernemers.

Wat is het Lokaal Klimaat Akkoord?

De gemeente verbindt koplopers op het gebied van duurzaamheid met bedrijven die veel impact kunnen maken op het gebied van CO2-reductie, zodat ze elkaar kunnen inspireren en kennis kunnen delen. Daarnaast verbinden we inwoners en andere organisaties met elkaar door ze initiatieven in te laten dienen via de website Velsengoedbezig.nl! Om hen hiervoor extra te motiveren, plant de gemeente voor elk ingediend initiatief één boom. Velsen heeft daarnaast een aantal bedrijven als supporter gevraagd om de kosten voor het planten van bomen te betalen en is erg blij met hun enthousiaste deelname.

De bedrijven & organisaties die meedoen zijn: Wageningen Marine Research, Kloosterboer, Brederode Wonen, Zeehaven IJmuiden NV, Woningbedrijf Velsen, Kuuk, Energiek Velsen, OV IJmond, Greenbiz IJmond, Rigo verffabriek, BTAC Solutions, Dunamare onderwijsgroep, IJmond Bereikbaar, Velison Wonen, Telstar, De Bie Buitenwerk. Gemeente Velsen en Blok System Supply zijn klimaatpartners én supporters. Vattenfall, Tata Steel en Crown Van Gelder zijn supporters.

Waarom uniek?
Het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen is geen akkoord dat extra verplichtingen oplegt, maar het is een akkoord dat helpt om de reductie van CO2-uitstoot te versnellen. Het concept is gebaseerd op verbinding. De gemeente faciliteert dat kennis, kunde en enthousiasme wordt gedeeld. Het idee hierachter is dat iemand eerder verduurzaamt als een buurman of buurbedrijf dit al heeft gedaan, hier enthousiast over is en zijn kennis deelt.

Het Lokaal Klimaat Akkoord vindt daarnaast niet opnieuw het wiel uit, maar maakt vooral alle lopende projecten en initiatieven zichtbaar: ‘er gebeurt al veel en er kan nog veel meer’. Hierdoor inspireren inwoners en bedrijven elkaar om mee te doen.