VELSEN - Op vrijdag 15 december 2017 vindt de Landelijke Naturalisatiedag plaats in de gemeente Velsen. Op deze dag worden alle personen, die in de afgelopen 6 weken Nederlander zijn geworden met hun eventuele partner uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis van Velsen om 09.30 uur. Voor deze ceremonie zijn 10 uitnodigingen verstuurd en aanvaard.

Burgemeester Dales verwelkomt de genodigden. Hij houdt een toespraak waarin hij ingaat op wat het betekent om de Nederlandse nationaliteit te hebben en op de bijzondere verbondenheid met ons land die daarmee gepaard gaat.

Na het officiële gedeelte volgt een bezoek aan het Zee- en Havenmuseum te IJmuiden.

Het programma eindigt om ongeveer 13.00 uur.

De datum van 15 december als Landelijke Naturalisatiedag is niet willekeurig gekozen. Dan is het Koninkrijksdag, de verjaardag van het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag in 1954 kondigde koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden af.

Op de Landelijke Naturalisatiedag wordt stil gestaan bij het welkom aan nieuwe Nederlanders. Op deze dag zijn daarom alle gemeenten en eilanden verplicht een naturalisatieceremonie te organiseren. Daarnaast wordt er in elke Nederlandse gemeente minstens één keer per 6 weken een naturalisatieceremonie gehouden als onderdeel van de procedure om Nederlander te worden.