VELSEN - Het Kunstcentrum van Velsen dreigt failliet te gaan. ZZP'ers kunnen niet worden uitbetaald en het college van burgemeester en wethouders wil niet garant staan voor de financiële problemen en een eventuele lening van het centrum.

Vanavond was er een extra raadsvergadering om inzicht te krijgen in de problemen van het centrum.In het centrum zitten verschillende ateliers, een muziek- en dansschool, jeugdtheater en een volksuniversiteit. "Met die lening zouden de problemen in een keer voorbij zijn", legt Merit Koops uit aan NH Nieuws. Zij werkt al 36 jaar voor het centrum en weet niet hoelang dat nog zal zijn.

Het probleem zit hem in het jarenlange mismanagement door interim bestuurders en verkeerde begrotingen. Eerst was het centrum onder één vlag met de schouwburg en sinds januari 2018 is het een zelfstandig bedrijf. Toen kwam er een groot deel van de problemen aan het licht. De financiën en het management van het centrum zijn volgens Koops inmiddels op orde, er is alleen een betalingsachterstand van 150.000 euro. Volgens de gemeente Velsen is die schuld iets hoger: 350.000 euro.

Koops zegt dat de achterstand in een paar jaar makkelijk kan worden weggewerkt en dat het centrum verder financieel gezond is. "De bank wil een lening aan ons verschaffen en daarvoor moet de gemeenteraad garant staan, dat willen ze niet en daardoor dreigt voor ons een probleem. De oplossing is zo dichtbij, want het college hoeft alleen maar ja te zeggen en dan is alle onzekerheid voorbij."

12 juli ultimatum
In een eerder persbericht was te lezen dat het college vindt dat er onvoldoende zicht is op de financiële situatie en dat niet duidelijk is. Het college wil niet bijspringen omdat er in 2015 al een kwart miljoen euro is geïnvesteerd en dit heeft niet tot verbetering geleid.
Wethouder Jeroen Verwoort vertelde tijdens de raadsvergadering dat er een goede afweging gemaakt moet worden over hoe gemeenschapsgeld moet worden gebruikt. "Ons doel is niet het faillissement van het Kunstencentrum." Verwoort gaf aan dat het centrum een ultieme poging krijgt om voor 12 juli met een plan te komen om hoe uit de financiële problemen te komen. In de tussentijd krijgt het centrum 55.000 euro om tot die tijd overeind te blijven.

'Verdwijnen is doodzonde'
Tijdens de vergadering zijn er een aantal dingen naar voren gekomen. Een aantal mensen hebben spreekrecht aangevraagd waaronder Merit Koops. Ze legt in een betoog uit waarom het centrum moet blijven: "Het zou doodzonde zijn om dit mooie netwerk de nek om te draaien."

Leraren van verschillende basisscholen uit Velsen hebben aangegeven wat de toegevoegde waarde is van het centrum en dat scholen veel cultureel aanbod kwijtraken als het centrum verdwijnt. Ook is er een petitie aangeboden met 776 handtekeningen. Imke van Herk van de Kunstenbond vroeg zich openlijk af wat het nut is om zo'n centrum uit elkaar te halen en alles los aan te bieden.

'Liever bier en gitaren'
Op de achtergrond speelt ook een eerdere uitspraak van de wethouder mee. Tijdens een talkshow van lokale omroep RTV Seaport heeft Verwoort gezegd dat hij liever subsidie geeft aan evenementen met 'bier en gitaren, dan aan lief gehobby van een stel kunstenaars in een gesponsorde broedplaats'.Dit baart het centrum zorgen, omdat het niet mee zal helpen aan een structurele oplossing. Volgens Verwoort worden zijn woorden uit de context getrokken. Op 12 juli zal in de gemeenteraadsvergadering een besluit worden genomen of het centrum levensvatbaar is of niet.