VELSEN - Vanaf maandag 4 januari beschikken de boa’s in de gemeente Velsen over de korte wapenstok, als onderdeel van hun veiligheidsuitrusting. In november vorig jaar kwam het besluit dat Velsen als een van tien gemeenten het handhaversteam hiermee mag uitrusten, in het kader van een pilot.

Burgemeester Frank Dales: “Ik ben blij dat onze handhavers vanaf nu met de wapenstok uitgerust zijn. Zij verdienen het om veilig te kunnen werken. Met de wapenstok naast de bodycam en het steekvest, beschikken zij nu over een veiligheidsuitrusting waarmee ze hun belangrijke werk voor de inwoners van Velsen goed en veilig kunnen doen. De uitbreiding met de wapenstok is nodig omdat de taken van de boa’s ook steeds uitgebreider worden, en de uitdagingen groter. Denk aan de handhaving van de coronamaatregelen en de aanpak van overlast door jongeren. Het incident op het strand in IJmuiden waarin boa’s afgelopen voorjaar gewond raakten, maakte duidelijk dat boa’s de wapenstok als verdedigingsmiddel nodig hebben.

Vanaf dat moment heb ik mij daar volledig voor ingezet. De pilot met de korte wapenstok loopt tot eind 2021. Ik ga mij er voor inzetten dat het niet bij dit ene jaar blijft, en dat onze handhavers blijvend met de wapenstok uitgerust zullen worden.”