VELSERBROEK - Cornelis Hoogland (79) uit Velserbroek is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, onder meer vanwege zijn uitmuntende en langdurige inzet als secretaris van het bestuur voor De Algemene Bond van Ambtenaren en voorzitter van Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie. Burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen reikte vrijdagavond 9 oktober de bijbehorende versierselen uit in Chateau Marquette te Heemskerk.


De heer Hoogland startte zijn carrière op de wilde vaart en werd later matroos bij het Loodswezen. In 1970 kreeg hij de kans om als Kustlichtwachter bij de Kustwacht aan de slag te gaan. In die periode werd hij secretaris van het bestuur van de afdeling IJmond bij De Algemene Bond van Ambtenaren (Abva). Daarna zette hij zich nog 13 jaar in als bestuurder bij de Abva. Ook werd hij secretaris van de groep Loodswezen in IJmuiden. In zijn boek Kerend Tij (1978) schreef hij over een conflict in de bewogen periode binnen het Loodswezen. Daarnaast was de heer Hoogland secretaris van de stichting die Westerduin in Wijk aan Zee runt.

Ook als gepensioneerde bleef de heer Hoogland ambitie houden. Hij werkte parttime bij ODV en was van 1998 tot 2018 voorzitter van de Uitvaartvereniging Noordhollandse Coöperatie. In zijn voorzittersperiode vonden grote veranderingen plaats. Hij zag het belang om een sterke partner aan de organisatie te verbinden, dit werd DELA. De heer Hoogland wilde ook hierna nog een bijdrage leveren dus nam hij twee jaar de rol van bestuurslid op zich.

Zijn langdurige belangeloze inzet voor de Velsense gemeenschap is erkend met een Koninklijke onderscheiding.