VELSEN - 26 Gezinnen deden zaterdag 11 november mee aan de gratis tuinschetssessie in Velserbroek. Verdeeld over de dag schetsten startende tuinontwerpers van de OntwerpAcademie diverse ontwerpen voor een groenere tuin.

De tuinschetsactie was gericht op inwoners van de nieuwe wijk Hofgeest Buiten in Velserbroek. Gefaseerd betrekken zij komende periode hun woning. De huizen worden opgeleverd met een kale tuin. Een mooi moment om na te denken over een groene invulling.

De schetssessies zijn een initiatief van gemeente Velsen in samenwerking met Operatie Steenbreek en de OntwerpAcademie als onderdeel van de Klimaatweek en de Plant je Mee campagne.

Tuinschets

Uitgangspunt bij de tuinschetsen waren de mogelijkheden van de bewoners, de ligging van de tuin en het budget. De deelnemers werd gevraagd vooraf na te denken over de functie en stijl van de tuin. Is die vooral bedoeld voor spelen, of juist voor ontspanning? Is er een voorkeur voor een mediterrane, moderne of juist landelijke stijl? En is er tijd voor onderhoud? Met al deze informatie en voorkeuren kregen de deelnemers in 45-60 minuten een schets voor hun toekomstige tuin.

Belang van een groene tuin

Een groene tuin is een rustpunt. De plek om na drukke werkdag te ontspannen of gezellig samen met vrienden te zijn. Een stukje natuur dichtbij huis. Een groene tuin is beter voorbereid op een veranderend klimaat.

Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Het bevordert ook de biodiversiteit. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren betekent een groene tuin een gezonder leven. Het geeft insecten, kleine dieren en vogels een plek om te leven.

Nieuwe schetssessies op 20 januari

Om de aanleg van groene, klimaatadaptieve tuinen te stimuleren, organiseert gemeente Velsen op zaterdag 20 januari opnieuw een tuinschetsdag in Ranzijn tuin & dier. Deelnemers gaan naar huis met een schetstekening en een hoop frisse inspiratie! Inwoners van de Hofgeest Buiten, maar ook Velsenaren uit andere woonkernen kunnen zich aanmelden voor een gratis schetssessie via duurzaam@velsen.nl. Bij (te) veel aanmeldingen, volgt een extra tuinschetsdag op een ander moment.