VELSEN - Ieder jaar, aan het begin van het voorjaar als de temperaturen stijgen, zien we iepen in Velsen ziek worden door iepziekte. Ook dit jaar heeft Velsen te maken met veel zieke iepen, zelfs meer dan voorgaande jaren. Hoe dit komt weten we ook niet precies. Het beperkt zich niet tot specifieke locaties, zieke iepen komen we tegen in heel Velsen. Helaas tast de ziekte ook oude, monumentale iepen aan. Omdat er niet of nauwelijks echte maatregelen zijn te treffen, verliezen we hiermee mooie oude bomen in onze gemeente.

Bomen kunnen ziek worden, en ernstig ziek ook helaas. Iedere boomsoort kent zijn eigen ziekte. Zo heeft de wilg last van de watermerkziekte, kan een kastanjeboom last krijgen van de kastanjebloedingsziekte en hebben we bij de iep dus te maken met de iepziekte. Vooral die laatste is dit jaar behoorlijk aanwezig bij de Velsense iepen.

Wat is de iepziekte?
De iep is een oerhollandse boom, letterlijk en figuurlijk vergroeid met ons Nederlandse landschap. Je vindt ze in vele soorten en maten door heel Nederland. Helaas worden veel soorten jaarlijks aangetast door de iepziekte. De iepziekte is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die de infectie meeneemt naar de bomen en zo de boom infecteert. Als reactie op de schimmel, die in de sapstroom terechtkomt, sluit de boom de sapstroom af en begint zo langzaam af te sterven. Je kunt de iepziekte herkennen aan de bladeren, deze worden geel en bruin in het voorjaar. De iepziekte is een zeer besmettelijke ziekte en kan ook door onderling contact van de wortels via de grond verspreid worden.

Wat is er aan te doen?
Een zieke iep kan niet meer behandeld worden. De meeste Iepen gaan uiteindelijk dood aan deze schimmelinfectie. Omdat het een zeer besmettelijke ziekte is, worden zieke Iepen zo snel mogelijk verwijderd. Het hout wordt afgevoerd en verwerkt op een manier waardoor de schimmel en iepspintkever niet verder verspreid kan worden.

Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen. De wetenschap en boomkwekers zijn voortdurend op zoek naar soorten iepen die niet aangetast worden door iepziekte.

Nieuwe bomen
Zieke iepen worden door de gemeente zoveel mogelijk vervangen door nieuwe bomen. In een jaar waarin veel meer bomen sterven dan normaal, is het niet altijd mogelijk om meteen nieuwe bomen te planten. Daar is niet altijd budget voor. Gedurende de jaren kijken we dan hoe we dit kunnen opvangen.