VELSEN - Op woensdag 31 oktober gaf burgemeester Frank Dales het startschot voor het project ‘Safe Streets’. Door het ondertekenen van een intentieverklaring spreekt hij uit dat de veiligheid van vrouwen in de openbare ruimte in Velsen zo veel mogelijk gewaarborgd moet zijn. Ook start 1 november een online enquête over dit onderwerp. Alle vrouwen uit Velsen worden opgeroepen om deze in te vullen via Facebook(gemeente Velsen) of www.velsen.nl.

Vrouwen moeten zich altijd en overal veilig voelen op straat. Wat zij ook dragen, hoe zij zich ook gedragen, waar zij ook heen gaan, op welke tijd van de dag dan ook. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Vooral jonge vrouwen kunnen zich onveilig voelen. Seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting op straat is een serieus probleem. UN Women Nationaal Comité Nederland onderneemt actie tegen onveiligheid op straat met het project Safe Streets. In Velsen is dit opgepikt door de gemeenteraad, en eerder dit jaar heeft de raad een motie aangenomen om ook in Velsen met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Inzicht noodzakelijk

Het is bekend als er bij de politie aangifte gedaan wordt van seksuele misdrijven. Maar daarbuiten is eigenlijk niet bekend of en in welke mate seksuele intimidatie in Velsen voorkomt. Dit omdat vrouwen hierover vaak niet willen of durven praten. Met deze enquête wil de gemeente het gesprek starten. Doe je mee? De enquête is anoniem.

Samenwerking met inwoners is nodig

In de enquête wordt ook gevraagd of je samen met andere vrouwen over dit thema wilt praten. Je wordt dan uitgenodigd om plaats te nemen in een (tijdelijke) werkgroep. Met elkaar gaan we dan op zoek naar oplossingen voor de knelpunten, die onder andere uit de enquête naar voren komen.

Klik op enquête Safe Streets