VELSEN-NOORD - Gemeente Velsen biedt alle koopwoningen in Velsen-Noord met energielabel D, E, F of G een gratis warmtescan aan. Met deze scan kunnen inwoners precies zien waar de warmtelekken zitten in hun huis. Op 25 maart geven experts de inwoners op basis van de warmtescan isolatieadvies om deze lekken aan te pakken.

Tijdens een koude dag of nacht in februari of maart worden de woningen in Velsen-Noord vanaf de straat gescand door het gespecialiseerde Heatpulse-team. Zij maken de warmtescan van de buitenkant van de voorgevel. Vervolgens verwerken ze de scan tot een isolatie-adviesrapport. Inwoners ontvangen de warmtescan inclusief isolatie-advies in maart in hun brievenbus.

Advies van experts

Op zaterdag 25 maart van 10:00 tot 16:00 uur staat de energiebus van het Duurzaam Bouwloket samen met Heatpulse en Energiek Velsen op de hoek van het Stratingplantsoen/Wijkerstraatweg. Experts op het gebied van verduurzaming geven uitleg over het warmtescanrapport en adviseren over duurzame vervolgstappen. Bijvoorbeeld via een energiecoachgesprek met een energiecoach van Energiek Velsen, een collectieve inkoopactie (van bijvoorbeeld isolatiemateriaal) of informatie over subsidie en financiering. Ook mensen die geen warmtescanrapport hebben ontvangen, zijn hier welkom voor advies.

In de showroom van de energiebus zit van alles wat kan helpen huizen te verduurzamen: van radiatorfolie en ledlampen tot verschillende soorten isolatiematerialen, warmtepompen, infraroodpanelen, warmteterugwinning en zonnepanelen.

Waarom doet de gemeente dit?

De energieprijzen zijn op dit moment erg hoog. De gemeente wil inwoners helpen met het verlagen van de energierekening door het geven van inzicht in mogelijke isolatiemaatregelen. De ondersteuning richt zich op koopwoningen met energielabels D, E, F of G, of woningen zonder energielabel. De gemeente start deze actie in Velsen-Noord.

Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Door beter te isoleren en warmteverlies tegen te gaan, besparen inwoners geld én dragen ze bij aan een beter milieu. Een warmtescan laat duidelijk zien waar de warmtelekken van een woning zitten en wat het oplevert als inwoners hun woning beter isoleren.