IJMUIDEN - De gemeente Velsen heeft formeel bezwaar ingediend bij Rijkswaterstaat tegen de afsluiting van de sluisroute vanwege de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Volgens de gemeente heeft de afsluiting van de route te grote gevolgen voor de inwoners de stad.

De gemeente zegt dat de 'druk op de oostzijde van IJmuiden onnodig toeneemt.' Veel Tata Steel-werknemers zouden over de sluis naar hun werk rijden. Daarbij dient de route als alternatief wanneer de Velsertunnel is gesloten.

De route werd op 16 april voor een jaar gesloten vanwege de aanleg van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. De bouw zou volgens Rijkswaterstaat zorgen voor een onveilige situatie. Hierom is besloten de route te sluiten.

De gemeente zet nu stappen tegen de sluiting. Velsen wil onder meer de veerpont vaker laten varen. Die begint nu om 7.00 in de ochtend. De gemeente wil daar 5.00 uur van maken.

Ook de avondvaart moet een uur eerder beginnen, namelijk om 13.00 uur. Verder zou er om 22.00 uur een extra pont ingezet moeten worden vanwege de wissel van de avondploeg van Tata Steel.

Rijkswaterstaat gaat volgens IJmuider Courant niet in op het bezwaar. Ook zou de rijksdienst afgelopen week nog hebben laten weten maatregelen te nemen om weggebruikers tegemoet te komen. Wat deze maatregelen inhouden is nog niet bekend.