IJMUIDEN - De buitententoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel' is op 18 januari geopend door burgemeester Frank Dales. Hij deed dit samen met Sameena van der Mijden, voormalig slachtoffer en schrijfster van het boek 'Mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie'. De tentoonstelling toont 30 portretten van mensen die in Nederland slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Ieder met hun eigen verhaal.


Mensenhandel gebeurt onder onze ogen, zonder dat we het zien. Ook in Velsen. Burgemeester Dales: "Mensenhandel is een vorm van ondermijning die de meeste mensen nauwelijks zien. Het lijkt een 'ver van mijn bed show', maar mensenhandel is dichterbij dan je denkt en komt ook voor in Velsen. Denk aan criminele uitbuiting van jongeren en aan gedwongen prostitutie. Door misleiding en uitbuiting wordt misbruik gemaakt van mensen in een kwetsbare positie. Hier mogen we onze ogen niet voor sluiten. Sterker nog, we moeten de signalen beter gaan herkennen en vervolgens met die signalen aan de slag. Deze indrukwekkende expositie helpt ons om hier bewust van te worden en daarom ben ik blij dat deze nu in Velsen te zien is."

Tentoonstelling 'Open Je Ogen'

De expositie laat de slachtoffers van mensenhandel zien. 30 paar indringende ogen waarin je de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld ziet. 30 schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen over misleiding, uitbating en geweld. Van echte slachtoffers die de moed hebben om hun verhaal te vertellen. Mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder dwang, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan.

Melden van signalen

De gemeente Velsen heeft in samenwerking met de initiatiefnemers CoMensha (Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel) en stichting Open Mind deze reizende tentoonstelling naar Velsen gehaald. Om meer aandacht te vragen voor de verschillende vormen van mensenhandel.
Het is van belang om signalen te herkennen en te melden. Dit kan anoniem via (0800) 0700 of meldmisdaadanoniem.nl.

De tentoonstelling is van 18 januari t/m 8 februari 2023 gratis te zien op Plein 1945. Meer weten over mensenhandel, signalen van mensenhandel en wat u kan doen. Kijk op comensha.nl en velsen.nl/mensenhandel.