VELSEN - Van grijs naar groen! Dat willen we bereiken met het NK Tegelwippen. Vandaag is de aftrap van het evenement waarin gemeente Velsen strijdt tegen gemeente Beverwijk en Heemskerk. Het komende half jaar gaan we in Velsen massaal tegels vervangen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. De tegelteller is vandaag geopend!

Het is de derde keer dat gemeente Velsen deelneemt aan het NK Tegelwippen. Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Het komende half jaar worden miljoenen tegels vervangen door groen. De standen worden bijgehouden op de website: NK-tegelwippen.nl.

Verkoeling en wateropvang

Met creatieve acties zet gemeente Velsen zich in om haar inwoners te ondersteunen bij de groene transformatie. Denk aan de tuinschetsdagen en met buurtacties. Meer groen in straten en tuinen kent namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters. Uit een nieuw rapport blijkt zelfs dat er minstens 200 km2 extra groen nodig is in Nederland om inwoners te beschermen tegen hitte en droogte. Het NK Tegelwippen vraagt daarom aandacht voor een tegelarmer Nederland, met als doel steden en dorpen aangenaam, gezond en veilig te houden. Van grauw naar groen dus.

Elke tegel telt

Met dit kampioenschap laat de organisatie zien dat elke tegel telt. "Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen," zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne. "Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt. Als je je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien."

3, 2, 1… wippen maar!

Gemeente Velsen trekt alles uit de kast om haar inwoners een handje te helpen bij het vergroenen. Zo biedt de gemeente hulp en tips voor het plaatsen van een groen dak of geveltuintje. Op www.duurzaamvelsen.nl vinden inwoners meer informatie.

Prestigieuze wippers

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. Gemeente Velsen gaat weer de strijd aan met gemeente Beverwijk en Heemskerk. Gemeente Velsen hoopt dit jaar te winnen!