VELSEN - De kinderboerderij in park Velserbeek vormde vrijdagochtend het toneel voor de onthulling van de eerste openbare zonnebranddispenser in Velsen.

Op de dag van de zonnebrand vroeg wethouder Marianne Steijn daarmee aandacht voor belang van het smeren van zonnebrandcrème en het tegengaan van verbranding door de zon. Wethouder Marianne Steijn: "Gemeente Velsen heeft veel recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Vooral als de zon schijnt maken veel mensen gebruik van de stranden, parken en speeltuinen in Velsen. Het plaatsen van de eerste dispenser, is toepasselijk, want vandaag is de dag van de zonnebrand. Velsen wil meewerken aan het bestrijden van huidkanker door onbeschermd zonnen. Om die reden heeft de gemeente zonnebranddispensers aangeschaft met gratis zonnebrandcrème, factor 30. De zonnebrandcrème is van topkwaliteit en wordt ondersteund door KWF Nederland."

Zonnebrandcrème
De dispenser bevat zonnebrandcrème van CareLyn die de huid beschermt tegen UVA en UVB. UVA helpt de huid beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering en schade aan de huid, veroorzaakt door de zon. UVA-straling dringt namelijk nog dieper de huid in dan UVB-straling. De zonnebrandcrème biedt een hoge bescherming (SPF30), is extra waterresistent, bevat geen parfum is PH-neutraal met een PH-waarde van 7. 

Jaarlijks 82.800 mensen in Nederland gediagnosticeerd met huidkanker

Linda Sumner, woordvoerder KWF Nederland: "Jaarlijks krijgen rond de 82.800 mensen in Nederland de diagnose huidkanker. Je ziet nu de effecten van jaren geleden, toen lekker bakken in de zon nog gewoon was. Zo’n 90% van de bevolking is zich nu wel bewust van het belang om goed beschermd de zon in te gaan. Je insmeren met zonnebrandcrème is bij steeds meer mensen onderdeel van hun routine. Net zoals tandenpoetsen en je brood smeren. Het beste is om je elke twee uur in te smeren. Ook op bewolkte dagen, want ook al is er dan minder uvb- straling, de verraderlijke uva-straling is er altijd. Daarom is de dispenser zo’n uitkomst! Zonnebrandcrème onder handbereik, waar je ook bent, is een goed streven."

Wie smeert, doneert

Hanneke Zwierink, consultant bij CareLyn: "In onze samenwerking met KWF doneert CareLyn per liter zonnebrandcrème een euro aan het goede doel voor meer onderzoek naar (huid)kanker. Dus wie smeert doneert én beschermt zichzelf."

Komende tijd volgen er meer dispensers in Velsen bij de stranden, de Westbroekerplas en in parken. Daarnaast zijn de dispensers in de toekomst landelijk steeds meer te vinden bij horecagelegenheden, kinderdagverblijven, evenementen en bouwplaatsen.