IJMUIDEN - Vanavond demonstreerde Defend IJmuiden op Plein 1945 in IJmuiden, tegen wat zij noemen de ‘indirecte vaccinatieplicht’ en ‘de leugens van de overheid over corona’. Alhoewel Defend IJmuiden van tevoren aangaf zich aan de door de gemeente bekendgemaakte regels te willen houden, gebeurde dit niet. De circa 80 demonstranten op het plein hielden de verplichte anderhalve meter afstand vanwege corona niet aan. Op een waarschuwing van de politie om dit alsnog te doen, werd geen gehoor gegeven. Aansluitend werd tegen de regels in fakkels aangestoken, vuurwerk afgestoken en versterkte muziek gespeeld. Hierop nam burgemeester Dales rond tien over acht het besluit de demonstratie te laten beëindigen. Voor half negen was het plein leeg en keerde de rust terug.


Burgemeester Frank Dales: “Demonstreren mag, het is een grondrecht. Voor een organisator betekent dit wel een zware verantwoordelijkheid, hij dient zich maximaal in te spannen om de betoging volgens de regels en veilig te laten verlopen. Dat is onvoldoende gebeurd, want de verplichte anderhalve meter afstand werd geen moment aangehouden. Toen ook verboden vuurwerk en fakkels werden afgestoken, was het duidelijk: dit is niet veilig en niet volgens de regels en daarom laat ik deze demonstratie beëindigen.

Afgelopen woensdag werd de demonstratie via sociale media aangekondigd, op dat moment begon onze voorbereiding. We waren gewaarschuwd: een eerdere demonstratie van Defend IJmuiden op 19 december, ging gepaard met zwaar vuurwerk en het niet houden van veilige afstand. Deze keer riepen wij de organisatie o.a. via de pers op om de demonstratie aan te melden en hierover afspraken te maken.

Met de politie en OM hebben wij vooraf de voorwaarden voor een veilig verloop opgesteld, die hebben we vrijdag aan Defend IJmuiden bekend gemaakt. Hierin stond onder meer dat we vanwege corona en de vereiste anderhalve meter afstand, maximaal 250 demonstranten zouden toestaan op het plein. Die waren er bij lange na niet. Rond het plein hebben we dranghekken geplaatst om het protest in goede banen te leiden. Via een tijdelijk veiligheidsrisicogebied rond het plein, had de politie extra handhavingsmogelijkheden, zij konden onder meer preventief fouilleren.

Tijdens de demonstratie was ik nabij de demonstratieplek aanwezig. Vanuit een controleruimte hield ik met o.a. de politieleiding de betoging continu in de gaten. Zo konden we snel besluiten nemen.

Inhoudelijk ben ik het oneens met de demonstranten, maar hun boodschap mogen zij uitdragen zolang daarbij de openbare orde en veiligheid en volksgezondheid niet in gevaar komt. Willens en wetens geen afstand houden, en zo het verspreidingsrisico vergroten, is een klap in het gezicht van iedereen die zich wel aan de regels houdt. In het bijzonder van de kwetsbaren, de zieken en de mensen in de zorg die vechten voor onze gezondheid. Demonstreren mag, maar lost ons coronaprobleem niet op. Ik ben daarom zo blij dat verreweg de meeste Velsenaren er wél voor kiezen om de coronaregels na te leven. Voor iedereen zijn de beperkingen zwaar, toch houden we samen vol. Samen met het vaccineren dat inmiddels begonnen is, is het de juiste weg om het virus onder controle te krijgen.”