VELSEN - Buren Jessica en Mike starten een buurtactie in IJmuiden om zoveel mogelijk groene daken aan te leggen. Vanaf dit weekend zijn ze begonnen met campagne voeren om buren enthousiast te maken. Inwoners van de Bomen- en Vogelbuurt in IJmuiden kunnen zich aanmelden via https://www.rooftoprevolution.nl/velsen/bomenvogelbuurt.

Sinds december is in gemeente Velsen een groene daken-actie gestart. Meerdere groepjes inwoners gaan in treintjes na elkaar aan de slag met buurtacties. Nu is het de beurt aan de Bomen- en Vogelbuurt in IJmuiden. Jessica van Doorn uit de Bomenbuurt: ‘Ik word ontzettend enthousiast van het opzetten van groene buurtinitiatieven, zoals de buurtmoestuin aan de Leeuweriklaan en vervolgens Stichting Wortels enzo die ik heb opgericht, én was al op zoek naar een groen dak. (..) Via Duurzaam Velsen konden we de twee combineren voor onze eigen buurt. We wilden zelf al een groen dak voor het veel leukere uitzicht vanuit ons slaapkamerraam, maar ook voor de biodiversiteit én de isolatiewaarde.’ Daarnaast wijst Jessica op een belangrijk voordeel van een groen dak: ‘Wist je dat huizen in groenere wijken zo’n 6% meer waard zijn dan huizen in minder groene wijken? Nog een extra reden om je dak te vergroenen dus.’ Inwoners van de Bomen- en Vogelbuurt kunnen zich tot en met 29 maart aanmelden via rooftoprevolution.nl/velsen/bomenvogelbuurt/.

Campagne voeren

Jessica en Mike voeren zelf campagne om zoveel mogelijk buren mee te krijgen. Ze versturen brieven naar de buurt, delen flyers uit en staan op 18 maart met de ‘dakfiets’ – een bakfiets met een prototype groen dak – in het parkje aan het Notenboomplein, achter Vis van Kaatje (10.30-12.30 uur)

. Allemaal acties om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen meedoen met het vergroenen van hun schuur- en uitbouwdaken. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En hoe meer kans op subsidie van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Andere buurten

Er doen nog veel meer buurten mee met de groene daken-actie. Andere inwoners van Velsen die niet in de Bomen- en Vogelbuurt wonen, kunnen via rooftoprevolution.nl/velsen kijken of hun wijk ook meedoet. Staat de wijk er niet bij? Dan kunnen inwoners zelf een actie starten.

Duurzaam Velsen

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Het verbeteren van de biodiversiteit en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen draagt hieraan bij. Daarom stimuleert en steunt gemeente Velsen dit soort buurtinitiatieven graag. Inwoners die eenzelfde soort actie willen opzetten, kunnen zich melden via duurzaam@velsen.nl. Ook andere duurzame initiatieven zijn welkom. Samen gaan we voor een duurzaam Velsen.