IJMUIDEN - Woensdag 16 september bracht de commissaris van de Koning in de Provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, een ambtsbezoek aan het Velsense gemeentebestuur.

Vanwege de coronacrisis heeft Velsen het bezoek anders ingericht. De start was nog als gebruikelijk: een gesprek van de commissaris met het college van Burgemeester en Wethouders. Door de beperkingen van corona is vervolgens niet gekozen voor een werkbezoek buiten de deur. In plaats daarvan organiseerde de gemeente een ‘maatschappelijk gesprek’ met een zevental vertegenwoordigers van sectoren uit de Velsense samenleving. Thema: wat betekent de coronacrisis voor jouw sector. Dit leverde een interessant gesprek op in de raadzaal van het gemeentehuis.

Aansluitend ging de commissaris in gesprek met de gemeenteraad. Over de actualiteit maar daarnaast ook over nieuwe vormen van regionale samenwerking en over de steeds belangrijkere rol van inwoners en organisaties bij het nemen van besluiten door de gemeente.

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk: “Het brengen van ambtsbezoeken in mijn functie als Rijksheer is één van mijn taken. Ik luister naar wat er speelt en ik bespreek hoe gemeenten, instellingen en organisaties samenwerken. En ik ben benieuwd te horen hoe inwoners tijdens de coronacrisis bij de toekomst van de gemeente worden betrokken. De indrukken, die ik tijdens het bezoek op doe, zijn waardevol voor mijn contacten met het Rijk.” Burgemeester Frank Dales: “Ook voor mij zijn het enorm waardevolle gesprekken geweest. Wat dit bezoek bijzonder maakt, is dat het door de toevoeging van het ‘maatschappelijk gesprek’ meer een functioneel karakter heeft gekregen en minder een ceremonieel karakter. Deze verandering werd ingegeven door de omstandigheden maar kan wat mij betreft ook na corona blijven.” Vanwege de coronamaatregelen konden belangstellenden deze keer niet lijfelijk bij het bezoek aanwezig zijn, in plaats hiervan werden de openbare gesprekken live uitgezonden via RTV Seaport.