IJMUIDEN - De afsluiting van de route over het sluizencomplex in IJmuiden is onder de pet gehouden tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt volgens IJmuider Courant uit een vertrouwelijk gespreksverslag tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Velsen en de aannemingscombinatie OpenIJ.

De krant schrijft dat dat gesprek op 16 maart plaatsvond en dat de gemeente Velsen toen liet vallen dat de afsluiting 'zeker niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart' gecommuniceerd zou worden. Uiteindelijk werd de sluiting van de route tweeënhalve week later bekendgemaakt door Rijkswaterstaat, op dinsdag 3 april.

De voorzitter van de Fietsersbond noemt het 'verbazingwekkend' dat de sluiting pas na de gemeenteraadsverkiezingen wereldkundig is gemaakt. Hij is degene die de informatie via een wob-verzoek boven water heeft gekregen, waaruit nu zou blijken dat de sluiting bewust even is stilgehouden.

Een woordvoerder van de gemeente Velsen zegt tegen IJmuider Courant dat 'pas na bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en de wethouder is afgesproken om naar buiten te treden'. Volgens de woordvoerder kon dat pas op 26 maart: "Dus na de verkiezingen."