VELSEN - 10 groepjes inwoners gaan vanaf eind december aan de slag met het vergroenen van hun buurt. De zogenoemde ‘dakboswachters’ starten met een groene daken-actie waarbij ze buren enthousiasmeren om mee te doen. Het doel? Zo veel mogelijk groene daken, om zo de buurt te vergroenen en de biodiversiteit te verbeteren. Gemeente Velsen en Rooftop Revolution helpen de inwoners met communicatie en uitvoering.

De 10 groepjes inwoners starten in treintjes na elkaar. De eerste inwoners gaan eind december al van start. Inge Boon van de Santhaesbuurt: ‘Wij zijn met drie enthousiaste buurtbewoners en zoeken meer geïnteresseerden om mee te doen. In onze buurt zijn genoeg mogelijkheden voor vergroening van de daken, garages en daken van een uitbouw. Door samen daken te vergroenen daalt de inkoopprijs van de groene daken.’ Inwoners kunnen zich aanmelden tot en met 31 januari via rooftoprevolution.nl/velsen/santhaesbuurt.

Campagne voeren in de buurt

Inwoners uit de buurten gaan zelf campagne voeren om zoveel mogelijk buren mee te krijgen. De initiatiefnemers, ook wel dakboswachters genoemd, versturen brieven naar de buurt, delen flyers uit en staan op 7 januari (tussen 10:30 en 12:30) met de ‘dakfiets’ – een bakfiets met een prototype groen dak – bij het sportveldje aan de Valckenhoeflaan. Allemaal acties om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen met het vergroenen van hun schuur- en uitbouwdaken. Want hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt. En hoe meer kans op subsidie van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Buren leggen samen aan

Inwoners gaan samen aan de slag om het groen zelf op de daken te leggen. Samen aanleggen maakt het makkelijk en leuk! Kijk via rooftoprevolution.nl/velsen welke buurten er nog meer meedoen. Uiteindelijk worden de daken op twee dagen in mei of april aangelegd.

De voordelen van groene daken


Een groen dak is een dak dat bedekt is met begroeiing zoals mossen, bloemen, planten en grassen. Een groen dak heeft verschillende voordelen. Het geeft bijvoorbeeld verkoeling in de zomer, het vangt regenwater op en het dak gaat langer mee. Maar misschien nog wel belangrijker: de beplanting heeft een luchtzuiverende werking en bevordert de biodiversiteit.

Duurzaam Velsen

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Het verbeteren van de biodiversiteit en het nemen van klimaatadaptieve maatregelen draagt hieraan bij. Daarom stimuleert en steunt gemeente Velsen dit soort buurtinitiatieven graag. Inwoners die eenzelfde soort actie willen opzetten, kunnen zich melden via duurzaam@velsen.nl. Ook andere duurzame initiatieven zijn welkom. Samen gaan we voor een duurzaam Velsen.