Dat is nog al iets, een onderbeen of been kwijt raken. In het dagelijkse leven nemen we alles voor lief en is alles zo normaal.

Tot op het moment dat we ziek blijken te zijn of ons een ongeval overkomt. En wat als je dan te horen krijgt dat je een onderbeen of compleet been moet gaan missen. Buiten de impact die het heeft op jouw leven en de inrichting van jouw dagindeling, gebeurd er natuurlijk veel meer in jouw lichaam en geest. Je moet afscheid nemen van een lichaamsdeel waarvan je het normaal vindt dat deze er altijd was. Praktisch gezien dragen jouw benen jouw lichaam en de last, maar ook de stabiliteit in jouw lichaam speelt hier een rol. De balans is weg.

Het spreekwoordelijke met beide benen op de grond staan, zal niet meer letterlijk kunnen.

Buiten dat je een geheel revalidatietraject mag gaan doorlopen betekend dit ook veel voor jouw gevoel. Het afscheid nemen van een deel van je lichaam wat er als vanzelfsprekend altijd gewoon was, maar ook de onzekerheid die dit met zich medebrengt. Misschien zelfs het vertrouwen in jouw lichaam is geheel veranderd.

Wat gebeurd er na een amputatie?
Je start met een revalidatietraject. De spieren die nog wel werken in het gedeelte van het been, wat aanwezig is, zal getraind worden. Je mag opnieuw op ontdekkingsreis om te kijken wat je nog kan met jouw lichaam.

Hier komt ook zo’n mooi gezegde om de hoek kijken, stapje voor stapje ga je naar de door jouw nieuw gestelde doelen.

En stapje voor stapje zal mogelijk gezet worden met een prothese,die aangemeten zal worden op jouw stomp. Maar voordat deze aangemeten kan worden, gaat hier een periode overheen van wond verzorging, genezing, stomp moet in staat zijn van het verdragen van de druk en de prothese moet als een vacuüm goed om jouw been blijven zitten.

Vlak na de amputatie is het besef en gemis van het geamputeerde been vaak nog niet helemaal aanwezig. De kans is aannemelijk dat als iemand naast jouw bed staat en gaat leunen op de plek waar eerder jouw been aanwezig was, jij als reflex jouw been wegtrekt.

Ook de hersenen moeten aan deze nieuwe situatie wennen. Voor jouw hersenen hebben de zenuwbanen in jouw lichaam een bepaalde lengte en lopen zij tot aan de uiteinden van jouw tenen. Maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Door deze situatie kan fantoompijn ontstaan.

Maar wat is fantoompijn en hoe ontstaat dit dan?
Over de oorzaak van fantoompijn is inmiddels duidelijk dat het hersengebied dat oorspronkelijk correspondeerde met het geamputeerde lichaamsdeel nog actief is en chronisch of af en toe geactiveerd wordt. De hersenen interpreteren dit alsof het geamputeerde lichaamsdeel er nog is en pijn doet. Dit kan veroorzaakt worden door een verkeerde reorganisatie van de hersenen na de amputatie, het kan komen door een pijnherinnering of slechte bloedsomloop of spiertrekkingen in het stompgebied of verhoogde activiteit in de cellen van het neuroomgebied. Een neuroom (ook: neurinoom) is een woekering van cellengroei aan het uiteinde van een doorgesneden zenuw in het stompgebied.

Bekend is dat de heftigheid van fantoompijn mogelijk afneemt naar mate je het revalidatieproces doorloopt. Er staat geen vast tijdsbestek voor en is bij iedere patiënt ook anders. Ook is het mogelijk dat de fantoompijn niet afneemt en blijft bestaan.

Een pijn die moeilijk te beseffen is op het moment dat je het zelf niet doormaakt. Want pijn hebben in een ledemaat die niet meer aanwezig is, blijft ontastbaar voor de omgeving.

Tijdens mijn studie HBO massage therapeut, intrigeerde de balans binnen ons lichaam mij steeds meer. De naam van mijn massagepraktijk krijgt hierin ook steeds meer een rol. Maar hierdoor ontstond ook de vraag, wat gebeurd er als je een lichaamsdeel mist en wat heeft dit voor betekenis voor het lichaam en de balans binnen het lichaam.

Deze vraag heb ik gespecialiseerd in de onderzoeksvragen. Wat is fantoompijn en hoe zou je dit kunnen behandelen/ verminderen door middel van massage.

Na een verdiepend gesprek met twee revalidatieartsen bij Reade, revalidatiecentrum Amsterdam, is mijn focus nog meer op de onderzoeksvraag gelegd.

Daarom ben ik op zoek naar mensen die willen meewerken aan mijn onderzoek. Ik zoek mensen (man of vrouw) die één geamputeerd been hebben en fantoompijn klachten ondervinden. Van belang is dat de fantoompijn nog steeds aanwezig en voelbaar is en dat deze niet geheel onderdrukt wordt door medicatie en woonachtig in de provincie Noord-Holland.

Mocht je geïnteresseerd zijn en binnen de gezochte doelgroep vallen, neem dan contact met mij op. Ik kan je dan persoonlijk vertellen wat mijn behandeling zal inhouden en wat ik van jou verwacht qua feedback.

De behandelingen zullen plaats vinden binnen mijn praktijkruimte in IJmuiden.

Claudia Buhre
info@dailybalancemassage.nl
www.dailybalancemassage.nl