Inwoners van Velsen betalen in 2024 ruim 9 procent meer voor hun zorgverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2023 betaalden inwoners van Velsen maandelijks 151 euro voor hun zorgverzekering. In 2024 is dat gestegen naar ruim 165 euro. Op een jaarbasis is dat ruim 170 euro meer.


Daarnaast betalen inwoners van Velsen ook iets meer dan de gemiddelde Nederlander. Landelijk betalen Nederlanders gemiddeld ruim 158 euro per maand voor hun zorgverzekering in 2024. Inwoners van Velsen betalen dus 7 euro per maand meer dan de gemiddelde Nederlander.

Tip! De premies van zorgverzekeraars verschillen flink onderling. Ga je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen. Zo bespaar je gemiddeld tot 591 euro per jaar op je zorgverzekering.

Meer Velsenaren kiezen voor aanvullende verzekeringen

“Dat de zorgverzekering voor inwoners van Velsen duurder is, is niet verassend”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Uit onze data blijkt dat dit jaar ruim 65 procent van alle Velsenaren koos voor een aanvullende verzekering. Dat is bijna 5 procent meer dan het jaar ervoor. “Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering wordt je maandelijkse premie hoger, daarom zien we dus dat de gemiddelde zorgverzekering voor inwoners van Velsen duurder is geworden”, aldus Bulthuis.

Meer inwoners van Velsen kiezen voor standaard eigen risico

Geld.nl ziet ook dat 77 procent van de overstappers uit Velsen koos voor het standaard eigen risico. Dat is ruim 9 procent meer dan vorig jaar. Doordat minders inwoners van Velsen hun eigen risico verhoogden, ligt de gemiddelde premie hoger.

De reden dat minder Velsenaren het eigen risico verhoogden, is dat je in 2024 minder korting krijgt wanneer je je eigen risico verhoogt naar het maximale bedrag van 885 euro. “De meeste zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen om de korting te verminderen bij een verhoogd eigen risico. Overstappers die kozen voor het maximale eigen risico van 885 euro krijgen nu gemiddeld 50 euro minder korting dan in 2023. Daardoor kiezen meer mensen weer voor het standaard eigen risico van 385 euro”, verklaart Bulthuis.