NOORD-HOLLAND - Aan de lokale gladheid ligt het niet, maar de ochtendspits van vandaag staat in het teken van ongelukken en files. Op de A1, A7, A8 en A9 zijn ongelukken gebeurd en is het verkeer vastgelopen.

De opvallendste ongelukken gebeurden op de A7 richting Zaandam: nadat er tussen Hoorn en Avenhorn op de vluchtstrook meerdere auto op elkaar waren gebotst, ontstond er file. In die file ging het opnieuw mis: een automobilist op de linker rijstrook merkte de file te laat op en botste achterop een andere auto.

Of er bij de ongelukken gewonden zijn gevallen, is nog niet bekend. Wel blijft een van de rijstroken naar verwachting tot 9.30 uur dicht. Omdat het verkeer over de vluchtstrook wordt geleid, staat er tussen Abbekerk en Avenhorn nog zo'n zes kilometer file.

Op de A9 tussen Diemen en Amstelveen ging het mis tussen knooppunt Diemen en Amsterdam-Zuidoost. Door dat ongeluk staat er rond 9.00 uur nog zo'n drie kilometer file, die zo'n tien minuten vertraging oplevert. Een rijstrook is afgesloten.

De andere kant op - tussen Alkmaar en Amstelveen - kom je tussen knooppunt Beverwijk en knooppunt Velsen in de file terecht. Inmiddels neemt het oponthoud daar af, maar niet veel later mag je alweer achteraan sluiten. Tussen knooppunt Velsen en knooppunt Raasdorp komt het verkeer over een afstand van zes kilometer stapvoets vooruit.

Kijk hier voor een actueel file-overzicht.