IJMUIDEN - Onverwacht komt het niet, maar zeker voor bewoners van de IJmond is het goed om er rekening mee te houden: sinds vanochtend 5.00 uur is de route over het sluizencomplex in IJmuiden voor een jaar afgesloten.

De afsluiting is het gevolg van de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis. Hoewel Rijkswaterstaat aanvankelijk dacht dat de weg over de sluizen tijdens de werkzaamheden kon openblijven, kwam ze daarop terug toen de aannemers een wijziging in de bouwplanning doorgaven.

Als de route wel zou openblijven, zouden het reguliere verkeer en het werkverkeer te veel in elkaars vaarwater komen. Bovendien staan veel hijskranen zo dicht op de weg dat het verkeer onnodige grote risico's zou lopen.

Lees ook: Afgesloten route over sluizencomplex IJmuiden: vijf vragen en antwoorden

Fietsers, bromfietsers en voetgangers krijgen het advies gebruik te maken van de pont. Om oponthoud als gevolg van de sluiting zoveel mogelijk te beperken, laat Rijkswaterstaat het komende jaar in de spits één extra pont per uur varen.

Lees ook: 'Priegelwerk' bij sluizen IJmuiden straks verleden tijd: "Weer de grootste van de wereld"

Automobilisten kunnen gebruikmaken van de Velsertunnel, een route die ongeveer een kwartier extra in beslag neemt. Angst voor meer files is ongegrond, zo zei Rijkswaterstaat eerder: de tunnel kan het aanbod van 4.000 auto's per dag goed aan.