IJMUIDEN - Natascha Libbert uit Amsterdam maakte in opdracht van het Noord-Hollands Archief een fotoserie van de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Omdat ze er vanaf het eerste moment bij is geweest, voelt ze zich een ware pionier. Uren liep ze door het gebied, maar aanvankelijk leverde dat niet veel op. Omdat het bouwterrein is afgezet met hekken, kreeg ze maar geen goed zicht op de werkzaamheden.

"Toen ik begon had ik eigenlijk heel weinig ingangen tot dit gebied. Ik had weliswaar de opdracht om hier te werken, en ik kreeg een introductiegesprek, maar verder ging ik gewoon meters maken."

Ladder

"Ik liep alleen maar langs die sluis", gaat ze verder. "Als mensen me gezien hebben, zullen ze wel gedacht hebben: daar loopt ze weer met die camera." Op een gegeven moment besloot ze maar een ladder mee te nemen. "Dan zie ik misschien nog iets, boven zo'n hek uit."

Ze vergelijkt de gigantische bergen ruwe materialen op de kade, waaronder de cokes bij Tata Steel, graag met het water. "De patronen daarin laten zich misschien wel goed vergelijken met de patronen in het water, wat ook de hele tijd aan het veranderen is."

Vervormen

"Zeker in het gebied van de sluizen: door al die krachten en combinaties van zoet en zout water is het de hele tijd aan het vervormen. Die abstractie zit wel in het hele project."