IJMUIDEN - De naam is bekend en ook de plek waar het moet komen, vlak achter de duinen bij het gebouw van de reddingsbrigade. Maar verder is nog veel onduidelijk over het Kust Innovatie en Informatie Centrum BRAK! in IJmuiden. Zo is de financiering nog niet rond.

Vooral het Pieter Vermeulen Museum (PVM) in Driehuis, gemeente Velsen, volgt de ontwikkeling rond BRAK! met argusogen. De subsidie die het populaire museum jaarlijks ontvangt van de gemeente Velsen wordt volgend jaar overgeheveld naar BRAK! Het is de bedoeling dat het PVM onderdak vindt in het nieuwe centrum, maar bestuursvoorzitter Joop Waijenberg vindt dat de aanwezigheid van 'zijn' museum in BRAK! niet op waarde wordt geschat.

Lees ook: Bijna 3.000 handtekeningen voor behoud Pieter Vermeulen Museum

Het PVM zou in BRAK! veel minder ruimte krijgen dan het nu heeft. Maar veel opties heeft het vooral bij kinderen populaire museum voor milieu- en natuureducatie niet. Het huidige pand is gedateerd en toe aan een renovatie. "Dus we hebben niet veel keuze. Wat er met ons gebeurt als BRAK! niet doorgaat? Dat staat in de sterren geschreven", zegt Waijenberg.

Het Pieter Vermeulen Museum krijgt steun van Velsen Lokaal. Namens deze partij maakt Nathanael Korf zich zorgen over de ontwikkeling van BRAK! "Er is al vier ton uitgegeven aan vooral externe bureaus, maar de financiers die de gemeente voor BRAK! zou vinden, zijn er nog niet."