Het meest vervelende is onkruid in de tuin en oprit of terras.
Als eigenaar kom je vroeg dan laat in contact met onkruid. Onkruiden zijn in principe alle planten die op een plaats groeien waar die niet thuis horen en zodoende dus ongewenst zijn.



Onkruid groeit in principe niet in of op bij voorbeeld kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter niet wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen. Als kunstgras niet goed gelegd wordt, kan het wel zijn dat er onkruid aan de zijkant gaat groeien.

Printbeton kan de oplossing zijn

De voordelen van printbeton

Dit product heeft dus heel veel voordelen ten opzichte van natuursteen. Ten eerste: verzakkingen. Verzakt straatwerk in een oprit of terras zijn mensen vaak een doorn in het oog. Maar met printbeton hoeft u zich daar geen zorgen meer over te maken. Doordat het materiaal uit één stuk bestaat kan het nooit op bepaalde plekken gaan verzakken, zoals dat bij natuursteen wel het geval is. Nog een doorn in het oog: onkruid! Elke keer maar weer op uw knieën om onkruid te verwijderen is geen pretje. Maar ook onkruid heeft bij een terras of oprit van printbeton geen kans, doordat dit product naadloos is. Ten slotte gaat het ook nog eens een stuk langer mee. Het blijft langer mooi, en het onderhoud is gemakkelijker


De berichtgeving omtrent het gebruik van chemische onkruidbestrijding (met de chemische stoffen Glyfosaat of Pelargonzuur) is in de loop van 2019 nog niet helemaal duidelijk in Nederland.
Er is veel informatie over dit onderwerp te vinden, maar ook veel tegenstrijdige berichten.
Wel is bekend dat er sinds 31 maart 2016 een geldig Europees verbod is ingegaan op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor de niet-landbouwsector.
Deze wetgeving geldt ook in Nederland. Dat betekent dat het gebruik van glyfosaat ten behoeve van particuliere én professionele doeleinden als onkruidbestrijding sinds 31 maart 2016 definitief verboden is.
Wat er allemaal voor u is veranderd met betrekking tot het gebruik van 'Glyfosaat' in het onkruidbestrijding middelen zoals RoundUp, leest u verder in dit bericht.

Wat is Roundup?
Roundup is de merknaam van een onkruidverdelger die wereldwijd veelvuldig in de landbouw wordt gebruikt. De werkzame stof in Roundup is glyfosaat. Ecoloog Bert Lotz van Wageningen University and Research doet onderzoek naar het verduurzamen van landbouw. Hij legt aan NU.nl uit dat glyfosaat een chemisch bestrijdingsmiddel is dat tegen alle planten werkt waar het op wordt gespoten. "Het maakt de plant, inclusief de uitlopers dood, omdat het middel de aanmaak van een aantal aminozuren die planten nodig hebben verhindert. Alleen planten hebben deze aminozuren nodig. Mens en dier hebben die niet nodig."


In België en Nederland kennen we zo'n 1400 wilde plantensoorten en daarvan zijn er een grote 100 soorten die regelmatig in de tuinen opduiken. Van deze 100 maakten we een top 13 en plaatsen die als pol van de week op tuinadvies.be om te weten welk onkruid als het meest irritant of meest vervelend wordt ervaren. Na 1756 stemmen verkregen we volgende uitslag:
Zit je met enorm veel van een van die woekerende bijna niet uit te putten onkruiden dan kun je de plaats die door het zevenblad, heermoes of hagewinde vergeven is leeg maken en er gazon van maken. Als je dan gedurende 1 a 2 jaar dat gazon regelmatig afrijdt, dan worden die onkruiden in feite ook bijna wekelijks afgehakt door de maaimessen en op die manier raken ze ondergronds ook uitgeput. Daarna kun je van dat stukje gazon terug een plantenborder maken.

Indien het een grote onkruidplaats is in een border die je toch niet in gazon kan zaaien, dan kun ze eerst afhakken en de bodem netjes zaaiklaar leggen om er daarna een zwarte antiworteldoek overheen te spannen. Sommige tuiniers leggen ook soms een laag kartondozen. Als die kartondozen na een jaar verteerd zijn, zullen de onkruiden die op die plaats stonden ook grotendeels verdwenen zijn.
Velen proberen deze diepwortelende onkruiden te bestrijden met chemische sproeistoffen. Denk er dan aan dat je ook met pesticiden meermaals deze zeer hardnekkige onkruiden zal moeten bestrijden. De chemische actieve stoffen gaan nooit diep genoeg in de ondergrondse delen waardoor ze eveneens net zoals bij het hakken meermaals terug bovengronds komen vooraleer ze uitgeput geraken. Indien het over kleine oppervlaktes gaat, dan zijn deze al afgehakt vooraleer je de rugsproeier met de juiste dosis hebt gevuld. Daarnaast is het goedkoper en milieuvriendelijker.
Onkruidverdelger Roundup is volgens de gezondheidsorganisatie WHO "waarschijnlijk kankerverwekkend", toch is het middel in de EU toegestaan en wordt het wereldwijd door boeren gebruikt. Wat weten we over de risico's van deze onkruidverdelger voor de mens en de natuur en kan de landbouw eigenlijk wel zonder?

Op 14 mei legde een Amerikaanse jury Bayer, de producent van Roundup, een schadevergoeding van 2 miljard dollar (bijna 1,8 miljard euro) op. Volgens de jury was voldoende bewezen dat een Amerikaans echtpaar lymfeklierkanker had gekregen door het jarenlang gebruiken van Roundup. Eind 2017 besloot de EU Roundup na veel discussie nog zeker vijf jaar toe te laten op de Europese markt. Wat weten we over deze onkruidverdelger? Beter is printbeton