IJMUIDEN - Van zaterdag 23 tot zaterdag 30 september organiseert de International Maritime Rescue Federation (IMRF) een uitwisselingsprogramma voor vrijwillige reddingbootbemanningen van verschillende Europese reddingmaatschappijen. Het hoofddoel van deze uitwisseling is het delen van kennis en het leren van elkaars organisatie om het levensreddende werk te optimaliseren.

De buitenlandse vrijwilligers zullen Search and Rescue (SAR) oefeningen met KNRM-reddingstations meedraaien om op die manier ervaring en kennis uit te wisselen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren. Nadat men in de ochtend een brancard oefening heeft mee geoefend met reddingstation Stellendam kwam ’s middags Hoek van Holland aan de beurt.

Voor de Maasvlakte werden de redders overboord gedropt door de reddingboot Antoinette van reddingstation Stellendam. De Hoekse redders hadden de beschikking over de eigen Jeanine Parqui en reserve boot Dorus Rijkers. Nadat deze schepen de buitenlandse redders (drenkelingen) aan boord hadden kregen zij in het stuurhuis het roer en commando in handen en naar de Berghaven varen.

Nederland heeft 7 personen in diverse landen met reddingdiensten meedraaien. De 6 tijdelijke buitenlandse vrijwilligers zijn afkomstig uit Finland, IJsland, Estonia, Engeland, Noorwegen en Zweden. De overige weekdagen worden er verschillende reddingstations en verwante partners zoals het Kustwachtcentrum bezocht. KNRM reddingstation Hoek van Holland heeft een uitermate nuttige middag ervaren.