VELSEN - Een man die tot kort geleden de penningmeester was van meerdere maatschappelijke organisaties heeft meer dan 100 duizend euro weggesluisd. Dat bevestigen meerdere bronnen aan NH Nieuws.

De gedupeerde organisaties zijn de Oranjevereniging Santpoort, RTV Seaport en de Rotary Velsen. De frauderende Velsenaar (56) sloeg over een periode van meerdere jaren toe, aldus de advocaat van de organisaties, Michel Moeijes.

De zaak kwam eind vorig jaar aan het rollen toen de organisaties, die worden gerund door vrijwilligers, opmerkten dat de kas plotseling leeg was. In eerste instantie werd nog uitgegaan van de betrouwbaarheid van de penningmeester, maar dat veranderde toen er 'dubieuze overboekingen' werden geconstateerd, vertelt Moeijes.

'Bedrag kan nog oplopen'
De penningmeester ging op verschillende manieren te werk. Moeijes: "Hij deed overboekingen naar eigen rekeningen, naar zijn bedrijf en nam contant geld op. Het gaat om een zeer fors bedrag. Bij twee van de drie organisaties is de exacte hoogte van het bedrag vastgesteld. Bij de derde loopt het onderzoek nog. Het gaat in totaal sowieso om meer dan 100 duizend euro, maar het kan nog verder oplopen."

De frauduleuze praktijken hebben er goed ingehakt bij de organisaties, waarvoor hij het geld beheerde, gaat Moeijes verder. "Het zijn allemaal zeer kleine organisaties, waar de onderlinge band goed is. Het zijn feitelijke goede doelenorganisaties, ze willen iets voor de gemeenschap doen. Dat juist zij het slachtoffer worden van zoiets, doet heel veel pijn."

Aangifte
Op verzoek van de Oranjevereniging, RTV Seaport en de Rotary bereidt Moeijes momenteel een uitgebreide aangifte voor. Hoe specifieker de aangifte wordt gemaakt, hoe groter de kans dat de politie de zaak vervolgens kan oppakken, legt hij uit. De fraudeur uit Velsen heeft gezegd dat hij 'de intentie' heeft om zoveel mogelijk terug te betalen. Tot nu toe is dat terugbetalen slechts in zeer beperkte mate gebeurd, sluit Moeijes af.